Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Kompas

Mathias Enard
Kompas
32,96 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Roman
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-01-4564-6
Naslov izvirnika Boussole
Leto izdaje izvirnika 2015
Prevod Suzana Koncut
Urejanje Andrej Ilc

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,7 x 15 cm
550 g
483 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
francosko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Dobitnik Goncourtove nagrade 2015

Ta eruditski roman, nekakšna bližnjevzhodna variacija na Magrisovo Donavo, skozi mojstrsko uglašeno množico kulturnih referenc razkriva, kako zelo sta bila skozi zgodovino povezana in prepletena Zahod in Vzhod in kako problematičen je (bil) »orientalističen« pogled Zahoda na Vzhod.

Glavni junak, avstrijski muzikolog Franz Ritter, se v bolezenski omotici predaja neuresničenemu ljubezenskemu hrepenenju do orientalistke Sarah, ob tem pa potuje v prostoru in času in osuplja bralca z razkrivanjem najrazličnejših dejstev, že kar neverjetnih zgodb in zamolčanih ozadij, s čimer zapoje pravo hvalnico deželam Bližnjega vzhoda, predvsem Siriji in Iranu. Roman, ki govori o svetu, v katerem živimo!

Mathias Enard (1972) je francoski pisatelj in velik poznavalec Bližnjega vzhoda. Živi, piše in poučuje v Barceloni. Kompas je njegov šesti roman.

Recenzija Bukla

Na letošnjem literarnem festivalu Fabula je bil med osrednjimi gosti tudi priznani francoski pisatelj Mathias Enard (1972), ki ga v slovenščini že poznamo po zgodovinskoumetnostnem romanu Pripoveduj jim o bitkah, kraljih in slonih. Zdaj sta izšla še njegov kratki roman Alkohol in nostalgija, zmodeliran po radijski igri, ter Kompas, remek delo, za katero je Enard leta 2015 prejel gouncourta, najvišje francosko literarno priznanje. Kompas je izjemen literarni labirint in zahteva intenzivno branje, saj gre za pravo literarno poslastico, ki jo poganja veselje do umetnosti, še posebej glasbe, načitanost in talentiranost avtorja ter kozmopolitski pridih njegovega mnogoletnega bivanja v mnogih bližnjevzhodnih metropolah, med katerim se je študijsko poglabljal v zgodovino in preučeval neizbrisljive vplive Vzhoda na Zahod (in seveda obratno). Z dolgimi in natančno izpisanimi pripovednimi zamahi nam Enard zapoje hvalnico Vzhodu preko zgodbe avstrijskega muzikologa Franza Ritterja, ki obuja spomine na svojo izbranko, orientalistko Sarah, s katero je bival na mnogih krajih ter se z njo pogovarjal o (pozabljenih) umetniških delih in zgodovini. Nepozabno knjižno potovanje po prostoru in času.

Samo Rugelj, Bukla 131

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...