Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Kozmos
20,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Cankarjeva založba
Zbirka Moderni klasiki
Leto izdaje 2007
ISBN 978-961-231-615-0
Prevod Niko Jež, Karmen Kenda-Jež
Spremna beseda Niko Jež

Tehnične lastnosti
trda vezava
143 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
poljsko leposlovje

Recenzija Bukla

Kozmos je zadnji roman, ki ga je napisal odlični poljski pisatelj Witold Gombrowicz (1904–1969). V slovenskem prevodu so dostopni tudi njegovi dnevniški zapiski z naslovom Dnevnik ter romani Ferdydurke, Pornografija in Trans Atlantik.
Junak romana, študent Vitold, skupaj s kolegom preživlja počitnice v družinskem penzionu na poljskem podeželju. Tu se zaplete v celo vrsto prigod, ki jih v veliki meri povzroči sam, in sicer s tem, da predmetom in osebam, ki ga obdajajo, pripisuje skrite pomene in jih med seboj povezuje v nekakšna vzročno-posledična razmerja, katerih logičnost pa tudi njemu samemu ni povsem razumljiva. Iz njih si ustvari pravo detektivko in izpelje celo lastno erotično zanimanje za Leno, hči lastnikov penziona. Poskus iskanja smisla in obvladovanja sveta glavnega junaka pripelje do njegove lastne ujetosti v realnost, ki je ne razume in ki je ni ustvaril sam. Iskanje \\\'kozmičnega\\\' reda se zanj konča na edini možen način: vrne se v \\\'resnično\\\' realnost, domov k staršem in problemom, ki so obstajali že pred počitnicami. Roman je genialna zgodba o tem, kako se \\\'ustvari\\\' zgodba, ki pa je avtor ne \\\'obvladuje\\\' popolnoma. Odlično, izredno humorno in hkrati tudi grozljivo delo.

Majda Peklaj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...