Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Kruzo

Roman
Lutz Seiler
Kruzo
28,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba KUD Sodobnost International
Zbirka Horizont
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-6970-85-3
Naslov izvirnika Kruso
Leto izdaje izvirnika 2014
Prevod Štefan Vevar
Urejanje Jana Bauer

Tehnične lastnosti
trda vezava
22 x 14 cm
700 g
483 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
nemško leposlovje

Povej naprej

O knjigi

Roman Kruzo nam pred oči prikliče otok Hiddensee v Baltskem (v romanu Vzhodnem) morju, mesto prebegov, zastrahovanja in poguma, želja, sanj, travm, norosti, nišo za intelektualce, odpadnike, idealiste in drugače misleče, ki zaživijo v utopični skupnosti realno dosegljive svobode pod vodstvom Aleksandra Kruzoviča, pomivalca posode in sina sovjetskega generala. Ko se na otok pred lastno travno zateče Ed Bendler, študent germanistike, tudi njega zajame vrtinec karizmatičnih Kruzovih ritualov. Medtem ko NDR poka po šivih in jo zapušča vse več ljudi, se razvije prijateljstvo. Močno, težko, neponovljivo. Toda kje je cilj? In kakšna bo cena?

Lutz Seiler se je sprva uveljavil kot eden najizvirnejših liričnih glasov, nagrade so sledile tudi po prehodu na prozno ustvarjanje, vrhunec pa so dosegle ob izidu njegovega romanesknega prvenca Kruzo, za katerega je dobil nemško knjižno nagrado (2014). Avtor nas v poetičnem, natančno domišljenem jeziku vodi med halucinacijo in resničnostjo. Delo, ki utegne po mnenju kritikov postati eden najpomembnejših romanov 21. stoletja, lahko prebiramo v vrhunskem prevodu Štefana Vevarja.

Recenzija Bukla

Potem ko študenta germanistike Eda Bendlerja zapusti njegovo dekle, ki jo bralec spozna le kot skrivnostno G., postane malodušen in potrt. Skorajda je že napravil samomor, ampak »ne, ni skočil«. Ta stavek postane njegova mantra, ki ga vodi do otoka Hiddensee sredi Vzhodnega morja, kakor v romanu pisatelj poimenuje siceršnje Baltsko morje. Hiddensee pa ni običajni počitniški raj, ampak je kraj izgubljencev, večnih iskalcev, lomilcev duš ter drugih nosilcev podobno nesrečnih usod, med katerimi se znajdejo tudi »brodolomci«, kot ubežnike iz nekdanje NDR imenuje Kruzo, sin ruskega velikaša in Edov novi prijatelj. Bolj ko se v glavnega junaka, ki si v starem sindikalnem počitniškem domu najde službo pomivalca posode in prilož nostnega kurjača, zažirata maščoba umazane posode in vonj čebule, ki jo obredno jé vsako opoldne, svobodnejši postaja. Pa bo Eda dokončno osvobodilo prav novo stkano zavezništvo s Kruzojem, tem silno posebnim likom romana? Romaneskni prvenec odličnega in večkrat nagrajenega nemškega pisatelja navdušuje s fantastičnim jezikom ter izbrušeno pripovedjo, ki ves čas lebdi med resničnostjo in prividom, za povrh pa navdušuje z vrhunskim prevodom Štefana Vevarja. Prava bralna poslastica!

Vesna Sivec Poljanšek, Bukla 141

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...