Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Kuga & kolera

Patrick Deville
Kuga & kolera

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Zbirka Bralec
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-241-835-9
Naslov izvirnika Peste & choléra
Leto izdaje izvirnika 2012
Prepesnitev Suzana Koncut
Urejanje Mija Longyka

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
280 g
208 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
francosko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Kuga & kolera je roman o Alexandru Yersinu, pozabljenem genialnem znanstveniku, ki je kot zdravnik in bakteriolog odkril bakterijo kuge in izdelal cepivo proti njej. Yersin je bil eden zadnjih enciklopedistov velikanskega znanja, a je ob zavesti, da se znanost razvija proti skrajni specializaciji, ki jo bo zaprla v laboratorije, to raje zamenjal za pustolovsko življenje, polno romanesknih preobratov. Do končne izolacije od sveta, malodane v »raju na zemlji«, ki si ga je sam ustvaril na vietnamski obali. Bil je mornar, raziskovalec, kartograf, kralj kavčuka, proizvajalec kinina, že skoraj izumitelj kokakole.
Avtorju romana Patricku Devillu je taka romaneskna osebnost izgovor, da lahko zariše vzporednice z velikimi svetovnimi preobrati in odkritji na prehodu iz 19. v 20. stoletje, primerjave z drugimi velikani iz tistega časa (Pasteur, Rimbaud, Brazza, Conrad, Céline …). Tako tematsko kompleksnost spremlja poigravanje z literarnimi žanri, saj knjiga od zgodovinskega, pustolovskega romana prehaja v reportažo, biografijo, potopis … ter z njimi spreminja ritem in ton. Vse te elemente pa iz sedanje perspektive opazuje »fantom iz prihodnosti«, nekakšen duh zapisovalca, ki se sprehaja po sledeh dogodkov in opazuje, kaj je ostalo za njimi.

Recenzija Bukla

Alexandre Yersin (1863– 1943) je bil v Švici rojen, pozneje pa v Franciji naturalizirani zdravnik in bakteriolog ter izjemen znanstvenik, ki je odkril bakterijo kuge (ta je po njem dobila tudi ime) in izdelal cepivo proti njej. Njegovo življenje je imelo romaneskni ritem, bilo je dinamično, dramatično in pustolovsko. Zato se je francoski pisatelj Patrick Deville (1957) odločil, da o njem napiše literarizirano biografijo, ki je kmalu po izidu prejela kar nekaj nagrad. Roman Kuga & kolera je delo, pri katerem Deville uporablja različne literarne prijeme, od prvin pustolovskega romana do reportaže in potopisa, s čimer nam izpiše čudovit portret izjemnega obdobja ob koncu 19. in na začetku 20. stoletja, ko so se eden za drugim nizali svetovni preobrati in odkritja.

Samo Rugelj, Bukla 103

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...