Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Led
10,25 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Leto izdaje 2006
ISBN 961-241-131-X
Prevod Lijana Dejak
Spremna beseda Miha Javornik

Tehnične lastnosti
trda vezava
19 x 13,5 cm
294 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
rusko leposlovje

Povej naprej

Recenzija Bukla

Sorokin se je slovenskim bralcem že predstavil s prevedenimi novelami in kratkimi zgodbami. Značilna poteza njegove pisave je stiliziranje in parodiranje kanoniziranih jezikovnih predstav: najprej ustvari prepričljivo podobo, ki jo literarni lik (posledično pa bralec) začne sprejemati kot resničnost; a v istem trenutku jezik postane nasilen in začne ubesedovati svet, ki mu vladajo kaotične sile in nerazumljivi človeški nagoni.
Roman Led naj bi bil odgovor na razočaranje nad človeško civilizacijo nasploh. V dogajanje vstopimo in medias res brez odvečne predzgodbe, ki bi vnaprej motivirala dejanje oseb. A kaj kmalu lahko izluščimo njihov natančno določen smoter, ki razkrije celoten koncept: z udarci ledenega kladiva v sredino prsi prebuditi srce in iztisniti iz njega prvinski glas, ki bo prinesel očiščenje. Prebujenim (modrookim in svetlolasim) izbrancem je potem dano vse: nega in oskrba v krogu tistih, ki jih druži prebujeno srce. Moč tega bratstva prepreda vse družbene sloje in njihov cilj je jasen – odkriti sorodne po srcu, prebuditi v njih spečo besedo in se v joku srca očistiti jezika laži. Sorokin s tem romanom nakazuje smernice t. i. postpostmodernemu obdobju v kulturi, ko je mogoče iskati nove smisle le onkraj jezika \"mesenih strojev\", ki ne zmorejo govoriti v jeziku srca.

Eva Vrbnjak

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...