Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Leta
29,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba KUD Police Dubove, Zveza Modro-bela ptica
Zbirka Eho
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-93382-9-2
Naslov izvirnika The Years
Prevod Jana Unuk
Spremna beseda Jana Unuk
Urejanje Tatjana Jamnik

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
520 g
497 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
britansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Virginia Woolf se je v Letih (1937) želela pomakniti od upovedovanja notranjega življenja k prikazovanju družbene stvarnosti. V dnevniku je zapisala: »Želim prikazati nič manj kot celotno sodobno družbo: tako dejstva kakor videnje.« Roman naj bi vseboval dejstva in družbeno dogajanje, bil naj bi politični roman in feministični traktat, po obliki pa esejistični roman, v katerem bi se prepletale zvrsti in poglavja fikcije izmenjevala z esejističnimi razlagami. Izkazalo se je, da je tako zastavljena tematika preširoka, in načrtovani roman je razpadel na fiktivni del, roman Leta, in znameniti pamflet proti patriarhalni družbi, neenakosti žensk, militarizmu in vojni Tri gvineje (1938).

Leta so družinska saga rodbine Pargiterjevih v naglo spreminjajočem se svetu med letoma 1880 in 1936 in izjemen zapis o minevanju časa, pozabi in spominjanju. Netipična saga, saj se iz mraka minulega časa in pozabe v neenakih presledkih, kot osvetljena od žarometa, luščijo samo posamična leta iz življenja družine. Disonantna struktura romana, ki ga sestavlja enajst od prvotno načrtovanih dvanajstih poglavij, je morda povezana s pisateljičinim odporom do potencialno militaristične poenotenosti, ki ga izraža v Treh gvinejah. Čeprav roman ohranja stik z zunanjo resničnostjo, nam posreduje tudi vso intenzivnost človeških čustev, strasti in odpora, veselja in bolečine. Pripoveduje o skritem življenju žensk ter upoveduje napetost med meščanskim salonom in sobicami za služkinje v prizemlju. Vsako poglavje uvaja kratek preludij, ki pričara vzdušje na londonskih ulicah v različnih letnih časih, spreminjajoče se barve, vonje in vrvež velemestnega življenja.

Recenzija Bukla

Roman je družinska saga rodbine Pargiterjevih, ki sledi življenjskim premenam njenih članov – predvsem žensk – med letoma 1880 in 1936. Dogajanje se pretaka počasi in drsi po drobnih, na videz nepomembnih detajlih, iz katerih pa avtorica skupaj z avtentičnim zgodovinskim kontekstom gradi natančno, tu in tam celo dokumentarno podobo epohe. V ospredju sta temi spola in razreda, ki se večkrat tudi stakneta. Služinčad je zataknjena v kleteh viktorijanskih hiš, a tudi na videz priviligirano življenje viktorijanskih žensk višjega srednjega razreda je v resnici ujeto v patriarhalno hišo; zato se jim manj regulirano življenje nižjih slojev včasih zdi privlačnejše. Na začetku romana tek ženskih življenj odločilno zarisujejo moški – očetje, bratje, možje – tekom desetletij pa zacementirano patriarhalno ureditev začnejo razbijati sufražetke, ki ženskam prinesejo glas.

Maša Ogrizek, Bukla 109

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...