Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Leto potopa

Margaret Atwood
Leto potopa
14,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Učila International
Zbirka Žepna knjiga
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-00-1488-1
Naslov izvirnika The Year of the Flood
Leto izdaje izvirnika 2009
Prevod Alenka Razboršek
Urejanje Metka Bartol

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19 x 12,5 cm
430 g
495 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
kanadsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Roman Leto potopa je resnobna hvalnica človeškemu upanju in smrtno resen sunek v našo sposobnost za samouničenje …

Sonce posvetli vzhod in pordeči modrosivo meglico, ki označuje oddaljeni ocean. Mrhovinarji, ki čepijo na drogovih, razprejo krila, da jih posušijo. V zraku je rahel vonj po zažganem. Brezvodni potop – kuga, ki jo je ustvaril človek – je končala svet.

A dve ženski sta preživeli: Ren, mlada plesalka, ki je ujeta, kjer je delala, v imenitnem seks klubu (najčistejša poredna dekleta v mestu); in Toby, ki opazuje in čaka na svoji strehi.
Je še kdo tam zunaj?

Atwoodova zelo prefinjeno niza dogodke prihodnjega sveta – menja perspektivo pripovedi, čas dogajanja pred potopom in po njem, z izbranim jezikom ustvarja temačno, moreče, mestoma celo histerično vzdušje. Roman bi lahko označili kot znanstveno fantastiko, satiro, celo alegorijo, v vsakem primeru pa gre za sliko sveta, kakršen nas mogoče čaka že jutri.

Je kritika sodobne civilizacije, potrošništva, človeškega pohlepa in opozorilo, da se svet še prehitro lahko spremeni v postapokaliptično moro.

Margaret Atwood sodi med najbolj priznane sodobne književnike. S svojimi proznimi deli, poezijo in kritičnimi eseji je postala osrednje ime kanadske književnosti. Njene knjige so prevedene že v več kot 35 jezikov. Za svoj literarni opus je prejela več literarnih nagrad in častnih nazivov.

Recenzija Bukla

Margaret Atwood (1939), produktivno kanadsko pisateljico in pesnico, v slovenščini že kar dobro poznamo, nazadnje s Slepim morilcem (sl. prevod 2010), za katerega je leta 2000 prejela Bookerjevo nagrado. Leto potopa je njen zadnji roman iz leta 2009, ki se tematsko navezuje na Zadnjega človeka (2003, sl. prevod 2005), postapokaliptična zgodba pa se osredotoči na skupino, imenovano božji vrtnarji, ki je preživela taisto ekološko katastrofo, kot je tista iz Zadnjega človeka – »brezvodni potop, kuga, ki jo je ustvaril človek, je končala svet«. Glavni junakinji romana sta ženski. Prva je Ren, mlada plesalka na drogu, ki je ostala ujeta, kjer je delala, torej v najboljšem seks klubu v mestu. Druga je Toby, ki se skuša izogniti nevarnemu napadalcu s tem, da se zabarikadira v luksuznih zdravilnih toplicah. Znanstvena fantastika kot satira na sodobno civilizacijo in človeka v njej.

Samo Rugelj, Bukla 74-75

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...