Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Leto prevar

Andrej Gelasimov
Leto prevar
16,40 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Zbirka Bralec
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-241-511-2
Naslov izvirnika God obmana
Prevod Lijana Dejak
Urejanje Mija Longyka

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13,5 cm
360 g
287 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
rusko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Zakaj Leto prevar? Leta 1998, ko se roman dogaja, so v Rusiji prišle na dan finančne in gospodarske prevare prejšnjih let, večina bank je propadla, inflacija je bila astronomska, država je bila na robu bankrota. V tem splošnem ozračju laži in prevar tudi junaki romana ves čas vlečejo drug drugega za nos.
Leto prevar je mladinski roman, ki pripoveduje o enem letu v življenju najstnika Sergeja (Serjože) in ima štiri dele: Pomlad, Poletje, Jesen in Zima. Serjožev oče, novopečen ruski bogataš, najame mladega fičfiriča Mihaila (Mišo), da bi Serjožo odtrgal od računalnika in ga, kot povzame Miša, ›naučil piti, tepsti se, kurbati se, skratka, da bi iz njega naredil človeka‹. Za Mišo je to sanjska služba, vendar se kmalu izkaže, da ima tudi manj prijetne strani: Serjožo je treba nadzirati, saj ima oče zanj svoje načrte – poročil naj bi se s hčerjo njegovega italijanskega poslovnega partnerja. A Serjoža že ima dekle, Marino, ki je podobna njegovemu idolu, igralki Audrey Hepburn. Vendar tudi Miša že prav kmalu podleže njenim čarom in ta ljubezenski trikotnik sproži presenetljive zaplete, v katerih ne manjka niti gangsterjev, orožja in divjih voženj po Moskvi.
Bralec si sam sproti sestavlja zgodbo, ki jo izve predvsem iz dveh ne povsem nepristranskih in verodostojnih virov – iz Miševega pripovedovanja in Serjoževih dnevnikov.

Recenzija Bukla

V zgoščenih in kratkih stavkih ter z veliko dialoga v pogovornem jeziku napisan ruski mladinski roman Andreja Gelasimova (1966), enega najbolj perspektivnih sodobnih ruskih avtorjev, je postavljen v obdobje ob koncu devetdesetih let, ko je Rusija padla v vrtinec finančno-bančne krize, ki je izhajala iz tajkunskih prevar. Glavni junak je najstnik Sergej, sin tajkuna, ki kot predstavnik sodobne mladine komajda še stopi od računalnika. Njegov oče se zato odloči, da je sin zrel, da res odraste. Najame vagabunda Mihaila, ki naj bi Sergeja vpeljal v mesenosti življenja, ob tem pa ga pripravil tudi na načrtovano poroko. Morda bi se vse tako tudi izteklo, če Sergej že ne bi imel svojega dekleta, kar pripelje do nenavadnega ljubezenskega trikotnika in kopice nadaljnjih presenetljivih zapletov.

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...