Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Levijeva tkalnica svile

Miljenko Jergović
Levijeva tkalnica svile

Zaradi različnih vzrokov knjige ni možno kupiti. Za več informacij nas kontaktirajte.

Povej naprej

Založba Sanje
Zbirka Sanje
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-274-396-3
Naslov izvirnika Levijeva tkaonica svile
Prevod Aleksandra Rekar
Urejanje Tjaša Koprivec

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 12,5 cm
240 g
199 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
bosansko leposlovje

O knjigi

Levijeva tkalnica svile je čarobna knjiga, v kateri se nam razpirajo tako resnični kot tudi magični prostori, na njenih straneh se srečujejo ljudje, kraji in usode, knjiga, ki z neverjetno lahkostjo kaže, od kod vse izvirajo zgodbe in pesmi …

Miljenko Jergović je izbrušen pisec različnih zvrsti in žanrov, kar je učinkovito uporabil v knjižni stvaritvi Levijeva tkalnica svile, v kateri bralcu približuje stvarno in magično sfero skozi raznovrstne forme proze in poezijo. Avtor se izpostavi v vlogi pozornega opazovalca, ki se budno hrani z vtisi ob različnih dogodkih, krajih in ljudeh na vsakem koraku. S pripovedovanjem zgodb in razkrivanjem notranjih svetov posameznika v nadgrajeni strukturi je avtor želel zabrisati mejo med fikcijo in stvarnim pisanjem. Naj beremo esej, kratko zgodbo, dnevniški zapis ali pesem, Jergović bralcu na novi dimenziji omogoči razširitev čustvenega razpona pri napajanju z občutki in sporočilnim nabojem med seboj prepletenih pripovedi.

Če je bilo delo Oče, ki je lani izšlo v slovenskem prevodu, mešanica romanesknega in esejističnega pisanja, je Levijeva tkalnica svile žanrsko še bolj raznolika, a kljub temu enovita celota. Gre za svojevrsten narativni in prozno-poetični eksperiment, katerega cilj je zgodbo povedati z novimi sredstvi, pravi Miljenko Jergović, ter zabrisati sleherno mejo med fikcijo in stvarnim pisanjem. Levijevo tkalnico svile tako sestavljajo nadvse raznovrstni deli: kratke in zelo kratke zgodbe, potopisi, mikroeseji, pesmi, zapisane sanje, dnevniški zapisi, drobci nedokončane proze, enobesedne pripovedi, romani, katerih dolžina ne presega 500 besed.

Recenzija Bukla

Osebni in intimni itinerarij. Z detajli krhke svile. Napisan s penkalom, na letališčih, vlakih in v hotelih. Zapisi s poti so zaključene in hkrati odprte zgodbe, zgolj stavek ali pesem. »S preprostimi stavki izraziti svet. Brez veznikov. Vezniki označujejo čustva,« je zapisal in me z vsakim zapisom božal, mehčal in plamtil domišljijo. Stoji v središču sveta, ki ga v kolumnah in intervjujih opisuje kot napredek iz civilizacije v divjaštvo. Pečatijo ga Mussoliniji, ki žičijo Evropo, v kateri prebivajo tihi oboževalci Hitlerja. Ko govori, je neposreden in brezkompromisen, z distanco diagnosticira. Ko piše, razgalja dušo. Svojo, mojo in našega skupnega prostora. Slednji odseva v najboljšem, boljšem, kot je morda bil in preden smo zdrknili nazaj. Levijeva tkalnica svile, njegov svaštarob, kot pravi sam, ohranja srž in bogato pisanost minulega, ki še vedno odmeva v nas danes in tu. V njih je žalost, je ljubezen, je svileno mehka analiza svetobolja, ki ga intenzivno zaznava, le sodobna zdravila mu ne vsuva na rano. Morda je sporočilo, ki to noče biti: ustavite se, opazujte in pišite na roko. Veliko pazljivejši in budnejši bi utegnili biti. Z nevidnim penkalom in mrežo za metulje bi ohranjali plemenito in minulo.

Jedrt Jež Furlan, Bukla 118-119

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...