Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Magnus

Zaradi različnih vzrokov knjige ni možno kupiti. Za več informacij nas kontaktirajte.

Povej naprej

Založba Sanje
Zbirka Sanje. Roman
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-274-453-3
Naslov izvirnika Magnus
Leto izdaje izvirnika 2005
Prevod Varja Balžalorsky Antić
Urejanje Tjaša Koprivec

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19,8 x 12,5 cm
230 g
215 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
francosko leposlovje

Založnik o knjigi

Magnus (2005) je roman o Franzu-Georgu judovskega porekla, ki je pri petih letih povsem izgubil spomin. Rojen tik pred drugo svetovno vojno se loti bolečega odkrivanja lastne identitete, tokom katerega mora družinsko legendo ter lažne spomine razločiti od resnice in se soočiti s preteklostjo. Roman z izrazito premišljeno kompozicijo, grajeno na principu fragmenta, se ukvarja z eno večnih literarnih tem iskanja identitete, tokrat vpeto v pretresljivi tragični okvir druge svetovne vojne in holokavsta. Sylvie Germain, med drugim tudi kandidatka za članico francoske Akademije in prejemnica številnih nagrad, je avtorica več kot tridesetih del, med katerimi so ključna vsa prevedena vsaj v angleščino. Francoska in mednarodna literarna veda njena dela uvrščata v vrh sodobne romaneskne produkcije, njeni književni izdelki pa so predmet številnih literarno-zgodovinskih monografij.

Ganljivo delo je prejelo nagrade Prix Goncourt des Lycéens, Goncourt List, Poland’s Choice in bilo nominirano za Veliko nagrado Francoske akademije za roman.

Recenzija Bukla

Tenkočutna in ganljiva pripoved odrugi svetovni vojni, holokavstu, otožnem otroštvu, izgubljenih ljubeznih in nemoči ter večnem človeškem iskanju odgovora na vprašanje, kdo in kaj v resnici smo. Avtorica je presunljivo natančno opisala tragično zgodbo Franza-Georga, moškega judovskega porekla, čigar edina vez z različnimi dogodki iz preteklosti, ki se jih v romanu fragmentarno spominja, je ves čas na videz nepomemben, a za junaka ključen, plišasti oguljeni medvedek Magnus. Včasih medvedek nosi družinsko skrivnost, včasih služi kot edino zanesljivo ogrodje zvestobe in bližine. Občasno monotonost romanov z vojno tematiko je avtorica močno presegla z doživetim opisovanjem notranjega sveta protagonista, grobo živost pa je pripovedi vdihnila s poetičnimi in dnevniškimi zapisi.

Diana Volčjak, Bukla 131

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...