Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Mali hudobec

Fjodor Sologub
Mali hudobec
26,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba V. B. Z.
Zbirka Tridvaena
Leto izdaje 2007
ISBN 978-961-6468-36-7
Prevod Drago Bajt

Tehnične lastnosti
254 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
rusko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

\"Glavni lik, Ardaljon Peredonov, je idealen junak dekadence, zgodnje predstopnje simbolizma. Je človek, ki je tujec v lastnem svetu, zato se zapira vase; v njem se počuti kot ujeta zver, igračka nagonov in iracionalnih sil, zato ne zaupa nikomur; vsepovsod vidi sovražnike, zato se brani s še hujšim sovraštvom, ki prehaja v demonizem in metafizično zlo. Kot tak je kajpada ne le vzorčni lik dekadence, ampak tudi nova stopnja v razvoju ruskega literarnega junaka od Jevgenija Onjegina, Pečorina, Čičikova, Akakija Akakijeviča, Oblomova in Juduške Golovljova do junakov Dostojevskega, kakršni so Goljadkin, Makar Devuškin, Ivan Karamazov ali \"besa\" Verhovenski in Stavrogin. Ta junak se je v Peredonovu iz odvečnega človeka prelevil v popolno degradacijo, postal je popoln negativec brez najmanjše družbene odgovornosti, brez morale in vesti, z razkrojeno zavestjo, ki odseva razpadajočo stvarnost. Postal je samotar, odpadnik in blaznež, ki se podaja v službo, na obiske mestnih veljakov in na večerje k prijateljem v družbi svojega alter ega, zlega dvojnika, črta in besa, malega Mefista v podobi neulovljivke, nazadnje pa je kot žrtev zla v samem sebi in svetu prignan do tragičnega konca. Peredonov Fjodorja Sologuba, nekakšen docela izpraznjeni čehovski \"človek v škatli\", je tako postal zadnji člen v vrsti veličastnih literarnih postav od Gogolja prek Dostojevskega do Čehova.\" Drago Bajt

Recenzija Bukla

Sologub je eden od glavnih predstavnikov ruske simbolistične literature. Opisuje podeželsko Rusijo in njene prebivalce, ki jih vodijo zdolgočasenost, pohlep in zloba. Junak je gimnazijski učitelj Peredonov, ki si želi postati šolski nadzornik in za dosego cilja spletkari, tudi s primerno poroko. Podobne igre igrajo tudi njegovi bližnji, zaradi česar začenja vsepovsod opažati sovražnike. Njegov najhujši sovražnik pa postane njegov lastni alter ego. Obsesivnost, vraževerje in sovraštvo ga pripeljejo v norost. Satirični roman o ujetosti v lastni svet.

Majda Peklaj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...