Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Mamuti

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba LUD Literatura
Zbirka Prišleki
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-7017-30-4
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Leto izdaje izvirnika 2018
Urejanje Andrej Hočevar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 14,5 cm
300 g
207 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Založnik o knjigi

Iz tovarne s kosmatim dimnikom se vije dolga kolona mamutov. Čeprav so še posebej primerni za težaška dela, kot je denimo vleka vagonov z gramozom, so med mamuti tudi računovodje, univerzitetni profesorji in zagrenjeni samotarji. Svet namreč skupaj z ljudmi naseljujejo tudi mamuti, ki se pritožujejo nad pomanjkanjem posebnih stranišč v barih in posebnih sedežev na letalih, ki pijejo trpek čaj in pojedo velike količine jabolk. A to je tudi svet, strašljiv v svoji dovršeni nedomačnosti, v katerem so glavne anomalije pravzaprav še bolj bizarne, fantastične ali ostudne, zato pa toliko bolj zanimive za pripovedovalca, lažnega antropologa, ki poskuša priti do njihovega volhkega dna. Več kot očitno je namreč, da se nekaj kuha, da bodo šivi družbe in sveta kmalu popokali. Briljantni romaneskni prvenec Jerneja Županiča je edinstvena pripoved o družbenih trenjih, fantastična vizija sveta, ki mu vladajo predsodki in ki ga zaznamujejo nepremostljive vrzeli v odnosu do Drugega.

o avtorju

Jernej Županič se je rodil dvainosemdesetega v Ljubljani in nato tam hodil v šole in na Filozofski fakulteti doštudiral primerjalno književnost in filozofijo. K Literaturi oziroma njenim robnim zapisom so ga nanovačili iz četrtega letnika študija, in tu je še zdaj, precej nezainteresiran za selitev. Ob kritikah in sorodnih besedilih se preživlja tudi (in predvsem) z lektoriranjem in prevajanjem, ukvarja pa še z drugimi, precej raznorodnimi rečmi; da je vsestranski amater, bi si rad mislil, če že renesančni človek dandanes ni prav realna možnost.

Recenzija Bukla

Jernej Županič (1982) je svojo literarno pot pričel s pesniško zbirko Tatar (2016), nadaljuje pa jo z romanesknim prvencem Mamuti, medtem ko je leta 2017 za prevode treh ameriških avtorjev prejel nagrado Radojke Vrančič, namenjeno mladim prevajalcem. Avtor nedvomno čuti posebno afiniteto do slonov, saj jim v Tatarju posveti cikel pesmi, medtem ko so njihovi davni predniki med osrednjimi protagonisti v tem romanu, postavljenem v nedefinirano prihodnost. Mamuti predstavljajo družbeno skupino, ki sobiva s človeško vrsto in še z nekaterimi drugimi, njihova družbena ureditev pa ima prenekatero značilnost današnjega sveta. Zlahka potegnemo vzporednice med zatiranimi in izkoriščanimi mamuti, katerih pravice so zapisane le na papirju, ter današnjimi brezimnimi delavci, begunci ali s strani multinacionalk popolnoma uničenimi državami. Roman načenja več pomembnih tem: od vprašanja rase, tudi spola, delavskih pravic, razlogov za terorizem do izkoriščanja in uničevanja okolja, žal pa te ostanejo v večji meri nedorečene. Kljub temu gre za izviren in slogovno vešče napisan prvenec.

Kristina Sluga, Bukla 146

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...