Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Max in mačji rod

Moacyr Scliar
Max in mačji rod
14,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-287-091-1
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Max e os felinos
Leto izdaje izvirnika 1981
Urejanje Špelca Mrvar
Prevod in spremna beseda Katja Zakrajšek

Tehnične lastnosti
mehka vezava
22 x 13,5 cm
150 g
92 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
brazilsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Max na begu iz nacistične Nemčije v Brazilijo doživi brodolom in se znajde sredi oceana v pomožnem čolniču s cirkuškim jaguarjem, ki je bil med tovorom na njegovi ladji. Da ga zver ne bi požrla, ji mladenič začne za hrano loviti ribe; nekega dne ga jaguar ubrani pred morskim psom, ki napade čolnič ...
Maxu se »novi svet« kaže kot idilična obljubljena dežela, utopično zatočišče. Brž pa se izkaže, da »stari« in »novi« svet le nista tako različna in tudi ne nepovezana, ter da demonom iz starega sveta – ne tistim v družbi okrog protagonista ne tistim v njegovi glavi – ni mogoče preprosto uiti čez morje. Soočenja z različnimi mačjimi zvermi, po katerih nosijo naslove posamezna poglavja novele Max in mačji rod (Max e os felinos, 1981) označujejo težavne etape protagonistovega družbenega in duševnega dozorevanja.

Recenzija Bukla

Izvirno Pijevo življenje! Moacyr Scliar (1937–2011) je bil brazilski pisatelj, ki je zunaj meja svoje domovine zaslovel z literarnim škandalom, in sicer po tistem, ko je Martelov roman Pijevo življenje dobil Bookerjevo nagrado (ter bil pozneje tudi filmsko adaptiran itn.), pri čemer seveda ne moremo spregledati izrazite podobnosti, ki jih ima Kanadčanovo delo z Brazilčevo novelo Max in mačji rod, ki je bila spisana že leta 1981, v angleščino pa prevedena nekaj let pred izidom Pijevega življenja. Novela se bere kot intrigantni dvojnik romana, saj v njej spremljamo Maxa, ki na begu iz nacistične Nemčije v Brazilijo doživi brodolom, se reši na pomožni čolnič, kjer pa mora deliti prostor s cirkuškim jaguarjem, ki se steguje po njegovem življenju. Da zver ne bi dokončno šavsnila po njem, ji Max začne loviti ribe, a to je šele uvod v njegovo pomorsko in poznejšo pustolovščino, ko ga življenje pripelje v nov svet. Intrigantno!

Samo Rugelj, Bukla 145

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...