Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Med dejanji

Virginia Woolf
Med dejanji
26,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Študentska založba
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-242-547-0
Naslov izvirnika Between the Acts
Leto izdaje izvirnika 1941
Prevod Jana Unuk

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14 cm
370 g
212 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
britansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Roman Med dejanji angleške modernistične romanopiske Virginie Woolf, ki je izšel že po pisateljičini smrti, se dogaja v junijskem dnevu 1939. leta, tik pred izbruhom II.  svetovne vojne, pred staro plemiško hišo na angleškem podeželju, kjer vaščani v skladu s tradicijo uprizorijo zgodovinsko igro. Dogajanje na odru povzema celotni razvoj angleške literature in civilizacije, napeti odnosi med glavnimi protagonisti, gledalci igre, pa se zaostrujejo in razrešujejo »med dejanji«. Knjiga je pod kožo zgoščen dialog s celotno angleško literaturo, predvsem s poezijo in dramatiko, ki ga vzpostavlja pretanjena mreža citatov, aluzij, korespondenc in navezav na literarne predhodnike. Vanj se še zadnjič kot v žarišče stekajo za pisateljico tako pomembne teme, kot so vojna, umetnost, literatura, feminizem in odnosi med spoloma. V romanu je pisateljica sistematično in načrtno navezala dialog z angleško literarno tradicijo v širšem obsegu in morda bolj premišljeno kot v katerem koli izmed svojih prejšnjih del.

Recenzija Bukla

»Gospoda in preprosti ljudje, nagovarjam vas vse … Brž na naš praznik pridite, gledat igro iz nekdanjih dni, o našega otoka zgodovini govori. Jaz sem Anglija … Novorojen otrok je iz morja vstal, njegov visoki val in strašni vihar je od Francije in Nemčije proč odrezal ta otok.« Tako se začne osrednji del zadnjega, leta 1941 posthumno izdanega romana Virginie Woolf (1882–1941), nekakšnega postkolonialnega in postviktorijanskega dela, ki se dogaja leta 1939, skoraj na predvečer vojne znotraj enega dne pred staro plemiško hišo. Tu vaščani v skladu s tradicijo odigrajo igro, v kateri se zrcalita angleška zgodovina in literatura, pa tudi druge teme, ki so bile (tedaj) pomembne za Woolfovo, recimo odnosi med spoloma, drugačnost, homoseksualnost in pa bližajoča se druga svetovna vojna (zaradi katere je Woolfova potem tudi storila samomor). Seveda pa je dogajanje v zaodrju, med dejanji, pomembno vsaj toliko, če ne še bolj, saj se v tem času med junaki romana (med katerimi so glavni Giles Olivier, sin lastnika hiše, ki tu živi z ženo Iso, s katero imata dva otroka, pri čemer je Isa izgubila zanimanje zanj in je skrito zagledana v posestnika Hainesa) sproščajo zadržane napetosti. Najbolj lirično delo te angleške pisateljice.

Samo Rugelj, Bukla 84-85

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...