Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Melanholija I

Jon Fosse
Melanholija I
23,20 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Litera
Zbirka Babilon
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-6780-47-6
Naslov izvirnika Melancholia I
Leto izdaje izvirnika 1995
Prevod Jana Kocjan
Spremna beseda Matej Bogataj
Urejanje Petra Vidali

Tehnične lastnosti
trda vezava
14,5 x 19,5 cm
440 g
258 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
norveško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Jon Fosse je eden vidnejših sodobnih norveških literatov; morda bolj znan po dramah, tudi na slovenskih odrih smo videli uprizorjeni dve, obe zloženi v njegovem prepoznavnem zabrisanem stilu, brez velikih konfliktov, zato pa izpisani z dvignjeno, pesniški približano in ritmizirano govorico. Je tudi plodovit pesnik in prozaist, ravno njegov roman Melanholija I, je najpogosteje prevajan in je utrdil njegov prozaistični sloves. Melanholija I je, zdi se, biografija norveškega slikarja, krajinarja Larsa Herterviga (1830 – 1902), kakršno izpiše pripovedovalec tretjega dela romana, pisatelj Vidme, spodbujen s Hertervigovo sliko, ki jo vidite na naslovnici. Fosse poskuša ujeti tisto, kar je občutil Lars, kadar je slikal najbolje, kar je občutil Vidme, ko je gledal Larsovo krajino; tisto svetlobo, ki je Lepota, svetlobo, ki jo lahko ujame in zajame umetnina in jo prenese naprej. Na gledalca ali na bralca. Tako svetloba potuje, iz roda v rod, na slikah in v literaturi, v kompozicijah iz besed, v glasbi in naslikanih oblakih, tako potujejo nomadi lepote, nomadi za svetlobo, iz roda v rod.

Recenzija Bukla

Stilistično izvrsten roman znanega norveškega pisatelja (rojenega leta 1959). V prvih dveh delih je to nekakšna literarizirana biografija norveškega slikarja Larsa Herteviga (1830–1902), najprej njegovega düsseldorfskega obdobja, ko se mora ravno izseliti iz stanovanja v hiši, kjer prebiva tudi njegova ljubica, potem pa obdobja v zavodu Gaustad, kamor je bil hospitaliziran zaradi psihičnih motenj. V tretjem delu se prevesi v zgodbo pisatelja Vidmeja, slikarjevega sorodnika dobrih sto let kasneje, ki se, spodbujen z občutki ob gledanju slikarjeve umetnine, odloči, da bo pisal o njem. Roman pisatelja o pisatelju, ki skuša s pisanjem priti do dna občutkom slikarja ob slikanju.

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...