Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Mi
22,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Modrijan
Zbirka Bralec
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-241-535-8
Naslov izvirnika Wij
Leto izdaje izvirnika 2009
Prevod Mateja Seliškar Kenda
Urejanje Bronislava Aubelj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
350 g
279 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
nizozemsko leposlovje

Založnik o knjigi

Roman Mi (Wij, 2009) se odvija vročega poletja 1976, ko se skupina prijateljev s svojimi družinami odpravi počitnikovat v Španijo v tamkajšnje prestižne vile. Vročina še stopnjuje že tako napete medsebojne odnose med posameznimi protagonisti, vse do tragičnega konca glavnega junaka, pikrega karikaturista Georgesa, ki ga skupina izloči, da konča v psihiatrični bolnišnici. Izločitev »problematičnega« člana iz skupine, ki jo družijo želja po nelegalnem bogatenju, plehkost in cinična vzvišenost petičnežev ter nacionalizem, je znak sadizma sodobne elite celotnega Zahoda, zaradi česar je roman danes nadvse aktualen. Osebne konflikte spremljajo iskrivi, mestoma duhoviti in drugič zbadljivi dialogi, v katerih pride do izraza Olyslaegersova gledališka izkušnja, nadgradi pa jih z zanimivo pripovedno strukturo, s katero osvetljuje pripoved iz perspektive različnih junakov.

Recenzija Bukla

Skupina prijateljev se poleti 1978 odpravi v Španijo na družinsko počitnikovanje v najeto vilo. Poznajo se že dolgo časa, a vendar tokratne počitnice, z vso vročino in brezdeljem ob bazenu, s preveč popite pijače, z zamolčanimi zgodbami med udeleženci, s prikritimi strastmi, ko pogledujejo preko svojih žen k drugim, intenzivirajo dogajanje, ki na koncu pripelje do dramatičnih razsežnosti in zaključkov predvsem pri glavnem junaku Georgesu, ciničnem in zapitem karikaturistu, ki obenem ne zmore zadržati svojega libida. Posebnost tega romana je v spretno zakritem plasiranju nekaterih (ključnih) dogodkov, za katere se mora bralec malce potruditi, da jih izlušči, pa tudi v različnih pripovednih perspektivah. Ta v prvem delu, do klimaksa, spremlja Georgesa, se potem v drugem delu preusmeri na druge udeležence, v tretjem, zadnjem delu, približno dvajset let kasneje, pa že iz novih perspektiv pogledujejo na usodne dogodke tistega španskega poletja. Roman belgijskega pisatelja (1967), ki mu je prvenec izšel že leta 1994, z romanom Mi iz leta 2009 pa se je uvrstil med pomembnejše flamske pisce mlajše generacije, ki so začeli prodirati tudi na tuje.

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...