Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Minotaver

Benjamin Tammuz
Minotaver
20,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-218-961-7
Naslov izvirnika Minotaur
Leto izdaje izvirnika 2005
Prevod Bogdan Gradišnik
Spremna beseda Matej Bogataj
Urejanje Tadeja Petrovčič Jerina

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 12,5 cm
170 g
166 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
izraelsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

V svojem nemara najbolj znanem romanu Minotaver nas avtor spretno pelje skozi zapleten labirint iskanja popolnosti. Zgodba o fatalni ljubezni v času hladne vojne, ki junake vodi od Bližnjega Vzhoda, do Londona in Madrida, se bere kot napet vohunski roman, bralcu pa prek zunanjih podob odstira svetle in senčne strani človekove intime. Avtor se v razmeroma kratkem delu smelo sprehaja v času in prostoru, in pred nami živo izriše podobo nekega sveta. Večplastnost pisanja se kaže tudi v četvernem zapisu, ki ga avtor vešče spleta v ariadnino nit; odločitev, ali jo bo uporabil, pa prepušča svobodi protagonista.

Recenzija Bukla

Le redko kateri roman bralca spočetka tako zavede kot Minotaver. Banalno dopisovanje med mlado študentko in njenim starejšim skrivnim oboževalcem se kmalu splete v vozel z večplastno kompozicijo. Štiri poglavja ustrezajo štirim pripovednim perspektivam. Skozi življenjske zgodbe na prvi pogled obrobnih protagonistov avtor diskretno razkriva njihovo realno vlogo v romaneskni celoti. Ne le naslov, tudi struktura romana je podobna labirintu. Med slepimi ulicami in ostrimi meandri mora bralec najti rdečo nit, ki povezuje lepo Tejo in skrivnostnega neznanca. Ta je postavljen v središče romana in s tem labirinta, čeprav s svojo pojavnostjo bolj spominja na Borgesovega Asteriona kot na mitološko pošast. Njegova pisma so polna brezkompromisne ljubezni, iz ozadja pa je moč razbrati strah pred zavrnitvijo, ranljivost in beg v ideale. Protagonist hrepeni po odrešitvi v ljubezni, ne da bi znal sam ljubiti. Tammuzev Minotaver pač ne potrebuje zidakov, da okrog sebe postavi trden labirint iz papirja.

Ana Geršak

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...