Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Miruna, povest

Bogdan Suceavă
Miruna, povest
12,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Zbirka Bralec
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-241-973-8
Naslov izvirnika Miruna, o poveste
Leto izdaje izvirnika 2007
Prevod Aleš Mustar
Urejanje Aleksandra Kocmut, Julija Uršič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
160 g
134 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
leposlovje > fantazijski roman
romunsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Miruna je družinska zgodba, postavljena v odmaknjeno vasico Dolina zla sredi romunskih Karpatov. Trajan, potomec iz zadnje generacije, obnavlja dedkove pripovedi, ki jih je poslušal v otroštvu in segajo v čas, ko so se gradili temelji njihove rodbinske identitete. Kot pritiče mitom o nastanku, v njej nastopajo muhasta bajeslovna bitja in nadnaravne sile, s katerimi posamezniki (še) lahko stopajo v stik. Čeprav čas ni merljiv z vatli modernega sveta in so nekateri protagonisti stari tudi dvesto let in več, pa se družinske legende prepletajo z zgodovinskimi dejstvi, ki dogajanje deloma postavijo tudi na zemljevid sodobnega beleženja preteklosti. Prehodi med mitskim, zgodovinskim in osebnim so zabrisani, eno prehaja v drugo na način, ki spominja na magični realizem. Toda membrana tega samosvojega in samozadostnega sveta sčasoma napoka in v Dolino zla začne vdirati moderni čas, ki mitskega na koncu izpodrine. Pa vendar ne povsem: upanje, da stari svet ni čisto izgubljen, se s Trajanovo mlajšo sestro Miruno, ki je med še živečimi potomci edina nasledila nadnaravni dar svojih prednikov, prenaša naprej. Seveda skupaj s Trajanovim zapisom, ki ga bralec pravkar bere – in s tem posredno torej tudi skupaj z bralcem. Slikovita »meta-pravljica«, kot so jo označili nekateri, napisana v duhu pripovedne tradicije, ki bi ji verjetno lahko rekli balkanska, ima tako najmanj dvojni učinek: po eni strani bralca seznanja s trdim življenjem in revščino izoliranega romunskega podeželja, ki pa ni brez (pravljično)liričnih elementov, po drugi pa opozarja na moč in potencial ljudskega izročila.

Recenzija Bukla

Miruni je kljub ekonomično odmerjenemu prostoru mogoče pripisati mnogo označevalcev. V skladu s podnaslovom je povest, v Cobissu roman, z nekaj domišljije bi lahko govorili celo o črticah ali vsaj konceptualno zasnovani zbirki kratke proze. Pripoveduje o bolj ali manj oddaljenem času, ki so ga pestile vojne in avtoritarne oblasti, ob tem pa ne pozabi metafizičnega, najsi gre za stara verovanja ali sodobno krščanstvo. A v resnici za tiste, ki imajo čast videti onkraj, ni razlike. Vidi dedek, ki nam in Miruni pripoveduje zgodbe, in vidi tudi ona, ki jih za zdaj le skrbno posluša, a bo napočil čas, ko jih bo pripovedovala naprej in tako bo obstal tudi skoraj izginuli svet mitologije. Miruna je zgoščena pripoved, za katero ne more nihče vedeti, ali je na njej kaj resnice, in z bralci in bralkami klepeta v slogu, ki bi mu prav lahko rekli domačijski. A kot vsaka divja misel se tudi ta ponaša s kompleksno strukturo, ki ji gre iskati vzporednice v območju tega, kar razumemo kot realno.

Aljaž Krivec, Bukla 125

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...