Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Mladi bogataš

F. Scott Fitzgerald
Mladi bogataš
10,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Modrijan
Zbirka Svila
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-287-004-1
Naslov izvirnika The rich boy
Leto izdaje izvirnika 1926
Prevod Maja Novak
Urejanje Bronislava Aubelj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
17,5 x 12,5 cm
90 g
87 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
ameriško leposlovje

Založnik o knjigi

»Naj vam povem o neznansko bogatih ljudeh: drugačni so od vas in mene.« Ta stavek, v angleško govorečem svetu eden najpogosteje navajanih citatov, nas popelje v Fitzgeraldovo zgodbo o mladem bogatašu, ki je bil morda drugačen, zagotovo pa ni bil srečnejši. Anson Hunter, ki ga vse od mladosti spremlja prepričanje, da je vreden več kakor drugi in da si v življenju zasluži kaj boljšega, po vrsti neuspešnih ljubezenskih zvez nekega petka popoldne sredi mondenega New Yorka spozna, da je ostal popolnoma sam; njegovi prijatelji, ki so drugače kot on že postali družinski očetje, so se porazgubili po svojih domovih, on pa nima nikogar, ki bi mu krajšal čas ob požirku viskija z limono.
Pred nami je ganljiva zgodba, mojstrsko pripeljana do vrhunca, ob katerem si ne more mo kaj, da se nam njen protagonist, pa četudi pripadnik osovraženega razreda premožnih, ne bi zasmilil.
Zgodba Mladi bogataš (The Rich Boy) je bila prvič objavljena leta 1926 v ameriški ženski reviji Redbook in pozneje istega leta v zbirki All the Sad Young Men (»Vsi ti žalostni mladi možje«).

Recenzija Bukla

Ameriškega pisatelja F. Scotta Fitz geralda (1896– 1940) seveda najbolj poznamo po njegovem Velikem Gatsbyju (1925), ki je bil nedavno reaktualiziran tudi z novo filmsko priredbo. Samo leto kasneje pa je izšla pisateljeva novela Mladi bogataš, ki se strukturno in vsebinsko naslanja na Velikega Gatsbyja. Osrednji lik dela je Anson Hunter, bogataš, ki se je že rodil z zlato žlico v ustih, kar pa mu kljub vsem možnostim in prilož nostim, ljubezenskim prepletom in zapletom, uspešni poslovni karieri in neskončni reki zabav in koktajlov ne prinese življenjske sreče. Tako nekega dne, ko je star trideset let, ugotovi, da ni nikogar, da bi z njim preživel večer. Povrhu vsega potem naleti še na mladostno ljubezen … Suvereno izpisana prilika o bogastvu, ki ne zagotavlja brezpogojne ljubezni.

Samo Rugelj, Bukla 134-135

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...