Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Mladost

Prizori iz podeželskega življenja II
J. M. Coetzee
Mladost
17,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Zbirka Bralec
Leto izdaje 2008
ISBN 978-961-241-294-4

Tehnične lastnosti
trda vezava
20 x 13 cm
168 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
afriško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Ko dokonča študij in privarčuje za pot, se Južnoafričan John končno odpravi v svet – in svet je vse: svoboda, umetniška kariera, strast. Pristane v obljubljenem Londonu, poišče si službo in življenje se začne. A vse drugače, kot si je predstavljal. Svoboda kmalu dobi priokus prazne rutine računalniškega programerja, umetniški navdih je le še pobožna želja, priložnostni skoki v posteljo pa ne premorejo niti topline, kaj šele strasti.

Na ozadju pomora v južnoafriškem mestu Sharpeville, hladne vojne in Vietnama se zgodba nadaljuje tam, kjer je pisatelj sklenil svoj prvi avtobiografski roman. Mladost (Youth, 2002) se razvija kot neizprosno iskren in pretresljiv razvojni roman. Z vso ogoljeno resničnostjo, v kateri (še) ni prostora za umetniško ustvarjanje, je prav to: osupljiv umetnikov mladostni portret.

 
O avtorju

Južnoafriški pisatelj John Maxwell Coetzee (1940, Cape Town) je preživel nekaj let v Angliji, se selil v Ameriko in se vrnil v Južnoafriško republiko, od leta 2002 pa živi v Avstraliji in dela kot častni profesor na univerzi v Adelajdi. Njegovi znani romani so med drugim V srcu dežele (1977, slov. prevod 2001), V pričakovanju barbarov (1980, slov. prevod 2005), Sovražnik (1986, slov. prevod 1993) ter kar dve knjigi, nagrajeni z bookerjem: Življenje in časi Michaela K. (1983, slov. prevod 2004) in Sramota (1999, slov. prevod 2004). Pisatelj, znan po tem, da nerad govori o sebi, je leta 1997 presenetil z odločitvijo, da bo svoje življenje »sistematično« prelil v literaturo: objavil je avtobiografski roman Deška leta, ki mu je leta 2002 sledila Mladost, in se tudi v tem žanru potrdil kot mojster besede. Leta 2003 je prejel Nobelovo nagrado za opus, ki ga označuje izpiljena zgradba, duhoviti in vsebinsko bogati dialogi ter analitična briljanca, kot so med drugim zapisali v obrazložitvi.

Recenzija Bukla

Tega južnoafriškega Nobelovega nagrajenca izpred petih let, mojstra temnega realizma, »izpiljene zgradbe, duhovitih in vsebinsko bogatih dialogov ter analitične briljance« Slovenci že dobro poznamo, saj je v zadnjih letih kar pogosto prevajan. Coetzee je bil dolgo znan po tem, da ni hotel kaj dosti govoriti o sebi, potem pa je presenetil z novico, da bo svoje življenje kar literariziral. Knjižici, ki opisujeta njegova deška in mladostniška leta, sta literarni poslastici, pisani v tretji osebi sedanjosti, v katerih Coetzee počasi, z risanjem psihe in geografske pokrajine, v kateri je odraščal, pred nami zgradi karakter, njegove komplekse, želje, notranja nasprotja, njegovo zbliževanje s knjigami, njegovo nasprotovanje očetu, ki je trdil, da je najboljši pisatelj William Shakespeare, on pa je ob branju Tita Andronika preskočil vse dolge govore, podobno kot ob branju romanov opise narave. Mladost pa prinese osamosvojitev, sam sebi dokazuje, da je vsak človek otok in da ne potrebuje družine, zapleta se v neuspešna ljubezenska razmerja, ki ga puščajo osamljenega in čustveno nepotešenega, odide v London, kjer ga psihično ubija delo računalniškega programerja. A tu so še vedno filmi in knjige …

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...