Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Mlekar

Anna Burns
Mlekar
25,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Lynx
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-7049-45-9
Naslov izvirnika Milkman
Leto izdaje izvirnika 2018
Prevod Matejka Križan

Tehnične lastnosti
mehka vezava
414 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman

Povej naprej

Založnik o knjigi

Mlekar je večplasten portret nekega časa in kraja, kjer vzbujanje pozornosti pomeni nevarnost, molk in zakrivanje oči pa nepopravljive posledice.

Medtem ko si srednja sestra v neimenovanem mestu želi prikriti srečanje z mlekarjem, njen prvi svak skrivnost odkrije in novica se bliskovito hitro razširi po skupnosti, ki ne pozna usmiljenja. Da bi jo kdo opazil, je zadnje, kar si srednja sestra želi, a zgodi se ravno to. In to je nevarno.

Anna Burns (1962), severnoirska pisateljica, dobitnica Bookerjeve nagrade (2018) z jedrnatim slogom toka zavesti utira nove poti sodobne književnosti. Domiselno, izzivalno in pretkano hudomušno se dotika tistega, za kar vsi vemo, da je tam nekje, a tja raje ne drezamo, pa vendar zato ni nič manj resnično.

Recenzija Bukla

Anna Burns (1962) je severnoirska pisateljica, ki je v svojih prvih dveh romanih (No Bones in Little Constructions) obravnavala težavno življenje na Severnem Irskem ter utesnjene družine, v kateri morajo ženske včasih sobivati tudi s kriminalci. Podoben milje je avtorica zastavila tudi v svojem tretjem romanu Mlekar iz leta 2018, za katerega je kot prva severnoirska pisateljica lani prejela tudi Bookerjevo nagrado. V gosto tkanem besedilu, za katero so značilni razpotegnjeni in sestavljeni stavki, pisani v maniri toka zavesti, je osrednji lik prvoosebna pripovedovalka, ki skuša (pre)živeti v tradicionalni severnoirski skupnosti ob koncu dvajsetega stoletja. Ta je po eni strani ujeta v okostenelo družinsko ureditev, po drugi strani pa jo pretresajo nasilje in družbeni nemiri. Osemnajstletna junakinja se mora tako soočiti z nasilnim starejšim moškim, mlekarjem, ki vdira v njen osebni prostor, njuna »srečanja« in njuno »razmerje« pa po sorodnikih pridejo na uho njeni družini, kar je seveda nemudoma razlog, da se mora zagovarjati pred njimi. S tem pa se vse skupaj šele začne. Pomenljivo!

Samo Rugelj, Bukla 150

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...