Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Moj boj

Druga knjiga
Karl Ove Knausgård
Moj boj
37,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Roman
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-01-4066-5
Naslov izvirnika Min kamp
Prevod Darko Čuden
Urejanje Andrej Ilc

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 15 cm
780 g
720 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
biografije in spomini > avtobiografija
norveško leposlovje

Povej naprej

O knjigi

Norveški pisatelj Karl Ove Knausgard (1968) je v šestih knjigah pod skupnim naslovom Moj boj brez zadržkov in do najmanjših podrobnosti povzel svoj »boj« – življenje, ki ga je izkusil in (pre)živel.
Knjige so že z zloglasnim naslovom vzbudile pozornost, še bolj nezaslišano pa se zdi dejstvo, da je Knausgardovo radikalno soočenje z intimo dobesedno zasvojilo najprej norveško in kmalu zatem še globalno publiko. Boleče odkrito, provokativno, a tudi inteligentno, strastno in življenja polno pisanje!
V drugi knjigi se Karl Ove preseli iz Norveške v Stockholm, kjer spozna ljubezen svojega življenja in postane oče. Bere. Poskuša pisati. Na dolgih sprehodih z vozičkom ima veliko časa za premišljevanje o marsičem.

Recenzija Bukla

Za tiste, ki morda ne vedo, o čem govori Moj boj, naj samo na hitro osvežimo spomin: Karl Ove Knausgård (1968) je tisti norveški pisatelj, ki je v šestdelnem ciklu Moj boj na več kot 3500 straneh izpisal eno od najbolj odmevnih literarnih avtobiografij zadnjega obdobja, s katero je zaslovel tudi mednarodno. V prvem delu (pri nas je izšel leta 2016) je bil v središču njegovega pisanja njegov oče in njegova kasnejša smrt ter soočenje z njo, v drugem delu, ki so ga v angleščini podnaslovili Zaljubljeni moški, pa Knausgård opisuje obdobje, ko se je poročil, dobil otroke in se preselil v Stockholm, kjer je skušal pisati in napisati roman. Ker gre za detajlno izpisano avtobiografijo, seveda ne pričakujte preobratov na vsaki strani, saj Knausgård zagrizeno, vendar z veliko literarnega talenta popisuje svoje vsakdanje življenje in odraščanje svojih otrok ter bolj ali manj običajne zadrege ob tem (ko, recimo, eden od njegovih majhnih otrok ne začne govoriti in ga v vrtcu že hočejo napotiti k logopedu, je sam odločno proti, saj, kot pravi, je tudi sam spregovoril šele pri treh letih, prej ga je razumel samo brat), vendar ob tem postreže tudi z obsežnimi pasusi o svojem pisanju in smislu pisateljevega življenja nasploh; ko je, recimo, končeval roman, se je tako rekoč preselil v pisarno, kjer je obsesivno pisal, tam ustvarjal dan in noč, s skodelico kave in cigareto hodil na klop pred bolnišnico ter tam sedel, kadil, razmišljal in opazoval dogajanje okoli sebe, potem pa spet odšel pisat – takrat je bil še posebno vesel, da mu je dve mesti v romanu uspelo izpisati veliko bol je, kot je kadar koli mislil, da jih bo lahko; dve mesti, ki ju kasneje, po izidu, ni opazil nihče, njemu pa sta pomenili uteho za petletno zgrešeno pisateljevanje, največjo srečo v življenju in nekaj, kar je pos lej iskal v svojem pisanju. Knausgård je človek, ki nam je v obliki šestih romanov uspel »prodati« svoje življenje (tudi) zato, ker o njem piše neprizanesljivo in iskreno, s čimer pa nam ponudi vstopnico, da na podoben način raziščemo tudi svoje lastne bivanje: neraziskanega življenja namreč ni vredno živeti. Za potop v Knausgårdov svet seveda potrebujete kar nekaj kisika in bralne kondicije, a to je potovanje, ki ga najbrž ne boste nikoli pozabili. Čakamo na tretji del.

Samo Rugelj, Bukla 138-139

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...