Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Moj kras = Il mio Carso

Scipio Slataper
Moj kras = Il mio Carso
15,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Beit classici
Leto izdaje 2015
ISBN 978-88-95324-46-3
Spremna beseda Roberto Dedenaro, Marko Kravos

Tehnične lastnosti
mehka vezava
244 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
italijansko leposlovje

Povej naprej

Recenzija Bukla

V naši soseščini prav gotovo ni besedila, ki bi nas kot Slovence tako nagovarjalo kot ta ekspresionistični roman o odraščanju. Roman, ki je izšel leta 1912 in je avtorja vpisal v kanon tržaških italijanskih klasikov, se namreč začenja z besedami: Rad bi vam rekel: Rodil sem se na Krasu ...
In res je to himnična ubeseditev kraškega sveta, pa tudi zanesena freska Trsta na začetku stoletja. Ob bujnem vrenju podjetništva in povezav z vsem svetom, ob silovitem kopičenju bogastva in moči je čutiti tudi vretje agresivnosti in destruktivnih silnic v ljudeh ob koncu habsburškega tisočletja: in Kras odigra vlogo odrešilnega naravnega zaledja, kot intimno zatočišče za nevrotičnega in melanholičnega mladeniča pa tudi za družbo, zapisano dekadenci in neživljenjskemu redu. Je napoved prve svetovne vojne z evforično predanostjo nacionalističnim idealom, a obenem ubeseditev hrepenenjskega pobratenja z zeleno naravo.
Sunkovita lirična pisava je nastala dvajset let pred Kosovelovimi upesnitvami in zaznati je njuno različno perspektivo: Slataper pred prvo svetovno morijo, Kosovel po njej. Tržačan, ki išče korenine, moč in trdna tla, nasproti Kraševcu, ki se bori za svoj dom in osnovno pravico do besede.
Knjiga je izšla dvojezično, v izvirniku in slovenskem prevodu Marka Kravosa, ki je svoj prevod iz leta l988 dodobra osvežil. Označuje jo stoletnica Slataperjeve smrti na soški fronti; lanskega decembra jo je izdala tržaška založba Beit, ki je poskrbela tudi za dvoje perspektiv v spremnih besedah sodobnih tržaških pesnikov Marka Kravosa in Roberta Dedenara.
Knjiga o mestu in Krasu v njegovem neposrednem zaledju še pred žičnimi ovirami in pred zagatnim rušenjem zlatih stolpov Zahodne Evrope. Popis, ki ga je avtor ustvarjal v vasi Ocizla pred sto leti.

Marko Kravos, Bukla 118-119

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...