Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Moja družina in druge živali

Gerald Durrell
Moja družina in druge živali
28,40 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Zbirka Nostalgija
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-241-707-9
Naslov izvirnika My Family & Other Animals
Leto izdaje izvirnika 1956
Prevod Marjeta Gostinčar Cerar
Spremna beseda Marjeta Gostinčar Cerar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
22 x 15 cm
360 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
biografije in spomini > avtobiografija
britansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Iz deževne Anglije na sončni Krf, iz vile v vilo, iz pustolovščine v pustolovščino – ob spoznavanju zelo svojevrstnih značajev; rajsko lepega okolja in njegovih očarljivih prebivalcev, med katere spadajo tudi tisti iz živalskih vrst; prirejanju obiskov in praznovanj; plavanju v čisti vodi; čolnarjenju, lovu, brenkanju na kitaro … Zveni kakor izlet po domišljiji nadvse ustvarjalnega otroka, pa vendar se je zares zgodilo: v avtobiografiji Moja družina in druge živali je Gerald Durrell opisal obdobje petih let, ki jih je z družino preživel na Krfu. Zakaj na Krfu? Ker je bilo treba pobegniti iz hladne, deževne, depresivne Anglije. In zakaj iz vile v vilo? Če v majhno vilo povabiš kopico gostov, ki bodo tam preživeli več tednov, je pač jasno, da ti ne preostane drugega kot selitev v večjo vilo. Iz načina razmišljanja, ki ga ujamemo v opisih in dialogih Geraldove zgodbe, je očitno, da se Durrellovi družini »Krf ni zgodil kar sam«, temveč je njihovemu pestremu življenju botrovalo predvsem dejstvo, da so bili – sploh za tisti čas – precej nekonvencionalni in so znali »užiti dan«, kot pravi Horacijeva modrost.
Sočna, zabavna zgodba je prepletena z zanimivimi opisi živali, Geraldove velike in neumorne ljubezni (ki je postala njegov življenjski projekt), zaradi česar utegnemo želve, martinčke, škorpijone in celo krastače ter morske kumare videti v povsem novi luči. Okolje, v katero je zgodba postavljena, pa nas s svojimi oljčnimi nasadi, mirtovim grmičevjem, ciklamnimi gozdovi ter toplim morjem, ki se ponoči blešči od fosforescence drobnih organizmov, medtem ko plavalcu družbo delajo delfini, mami, da pozabimo na dandanašnjo skomercializiranost Krfa in zahrepenimo po tem, da bi kraje Geraldovih dogodivščin tudi sami obiskali.

Recenzija Bukla

Gerald Durell (1925– 1995) je bil brat pisateljsko bolj znanega Lawrencea Durella (avtorja znamenitega Aleksandrijskega kvarteta), drugače pa naravoslovec, zaščitnik narave ter pisec mnogih, tudi osebnoizpovednih knjig. Moje življenje in druge živali iz leta 1956 je literarna avtobiografija, ki spada v prvi del t. i. Krfske trilogije, v njej pa Durell opisuje, kako se je njegova mama, takrat že vdova, s svojimi štirimi otroki iz Anglije preselila na grški Krf, in kako se je Gerald tam, kot v neke vrste paradižu, lahko že kot desetletnik posvečal preučevanju in zbiranju raznih živali, ki so pozneje postale tudi del njegovega poklica. Humorno pisanje nas v sproščenem, a prefinjenem slogu pelje skozi otoške dogodivščine angleške družine (trije deli knjige so naslovljeni po treh hišah, v katerih so živeli, vse selitve pa je sprožil najstarejši sin Lawrence), kjer mama s svojo prijazno angažiranostjo vzgaja svoje otroke, obenem pa jim pušča dovolj svobode, da so zrasli v eni tedaj najliberalnejših angleških družin. Eno najprijetnejših branj letošnjega poletja.

Samo Rugelj, Bukla 91-92

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...