Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Mojster

Colm Tóibín
Mojster
29,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Sanje
Leto izdaje 2007
ISBN 978-961-6653-26-8
Prevod Jure Potokar

Tehnične lastnosti
trda vezava
24 x 16 cm
312 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
biografije in spomini
irsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Mojster iz naslova je Henry James, odličen pisatelj in izmuzljiva oseba na pragu moderne dobe. Mojster pa je roman o življenju, posvečenem pisanju, portret umetnika v srednjih letih, njegovih porazov, njegovih ljubezni in zapletene spolne identitete, njegovega pretapljanja osebne izkušnje v umetniško delo.
Tóibín si je celo izposodil Jamesov slog, da je tako, kot je James počel s svojimi liki, podal vijugasto in razpredeno pot misli ter izmuzljive odtenke čustev.

Roman Mojster je bil nominiran za nagrado Booker, leta 2005 je v Franciji prejel Prix du Meilleur Livre Etrange za najboljši tuji roman, leta 2006 pa je prejel tudi najbogatejšo literarno nagrado na svetu, prestižni IMPAC.

Colm Tóibín
Irski pisatelj, dramatik, esejist in novinar se tako v svojih leposlovnih kot neleposlovnih delih posveča temam nacionalne/kulturne in spolne identitete, izkušnji življenja na tujem ter ustvarjalnega procesa. Ta tema se je izkristalizirala zlasti v njegovem petem romanu Mojster, za katerega je leta 2006 prejel ugledno mednarodno literarno nagrado IMPAC.

Recenzija Bukla

Mojster iz naslova je veliki Henry James, pisatelj ameriškega rodu, ki je doberšen del svojega življenja preživel v Angliji. Velja za enega od začetnikov literarnega realizma, svoja dela pa je pisal iz osebne perspektive literarnih junakov. Napisal je številne kultne romane, med njimi so Portret neke gospe, Ambasadorji in Bostončanke. Irski pisatelj Tóibín si je za snov romana izbral pet let (1895-1899) v življenju velikega literata. Ko ga srečamo prvič, skuša prodreti kot dramatik in pričakuje krstno uprizoritev svoje drame Guy Domville, ki pa doživi slab sprejem. Avtor podaja zgodbo z izjemnim čutom za podrobnosti in bralcu postopoma naslika psihološko poglobljen portret Jamesa. Pri tem se opira na vsa znana dejstva iz Jamesovega življenja in ga prikaže kot osamljeno osebnost, ki se iz javnega življenja umakne v samoto mesta Rye, kjer ustvari nekatere izmed svojih največjih mojstrovin.

Polona Prodnik

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...