Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Morje

Blai Bonet
Morje
18,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Center za slovensko književnost
Zbirka Aleph
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-6789-38-7
Naslov izvirnika El mar
Leto izdaje izvirnika 1958
Prevod Simona Škrabec
Urejanje Brane Mozetič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14,5 cm
360 g
216 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
špansko leposlovje

Založnik o knjigi

V ospredju romana je vprašanje o tem, kako se človek odziva na soočenje s smrtjo. Človek mora ohraniti sposobnost presoje celo v najhujši grozi in tudi tedaj, ko je sposoben največje podlosti.

Tudi morilec je še vedno človek, saj vprašanja o lastnih dejanjih ostajajo vseskozi odprta, nerešljiva, zavezujoča. S to nepodkupljivo držo svojih junakov je Bonet ustvaril prav posebno, dobesedno mitično podobo mladosti. Njegovi dečki se upirajo temu, da bi s korakom v odraslo sobo izgubili neposrednost, stik z življenjem, takšnim kot je. Načrtno gojijo vedenje o svojem lastnem telesu in se ves čas ukvarjajo drug z grugim, drezajo v najbolj prikrite kotičke lastnih misli zato, da se odnos do drugega ne popredmeti in ne okosteni.

Morje ne teče enakomerno in urejeno. Bonet dogodke in čustva predstavlja kot izolirane fragmente. Časovna os je v romanu zlomljena, ostajajo le nepovezani drobci. Zato Bonet od bralca zahteva aktivno vlogo, zaupa njegovemu poznavanju okoliščin, ve, da bo znal razumeti njegovo grenko ironijo. Morje gradi svet z izjemno jasnimi slikami, a brez vsake dokumentarne gotovosti. Pripoved se razvija v nekakšni zgodovinski megli, saj so tudi najbolj pretresljivi dogodki komajda razpoznavni celo za poznavalce okoliščin. A pisatelja zanimajo le tisti trenutki, ki se vžgejo v spomin u ognjem, spomini, ki se kakor mah oklepajo skal. Zato je v romanu toliko neizrečenega. Pavze in premori so razsejani ravno na najbolj odločilnih mestih. Bralec mora sam dopolniti verigo vzrokov in posledic, da bi preteklost ohranil živo in pristno.

Recenzija Bukla

Avtobiografsko intoniran roman je strukturiran kot niz izmenjujočih se pripovedi mladeničev, ki se zaradi tuberkuloze zdravijo v sanatoriju. Kljub izoliranemu, sterilnemu, s smrtjo zaznamovanemu življenju v njihovih bledih, slabotnih telesih nabreka moškost. In budi krivdo. Krivda je vseprežemajoča in brezkompromisna. Tako kot izbruhana kri maže belino. Bonet, ki je mladeniška leta preživel v semenišču, abstraktne teološke traktate prepleta z brutalno nazornimi pričevanji o človeških krutostih: tako tistih porojenih v španski dravljanski vojni – ko deček maščuje smrt očeta z ubojem sina njegovega krvnika – kot tistih bolj vsakdanjih, banalnih – ko denimo vzkipljivi oče pokonča muco, ker ne prenese njenega dobrikanja. Avtor hermetično ujetost protagonistov samih vase podvaja s tesnobnim vzdušjem, nedoumljivost smrti pa s fragmentiranostjo, ki z menjavo pripovedovalcev nenehno prekinja pripoved in nikoli ne razkrije vsega.

Maša Ogrizek, Bukla 103

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...