Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Motiv
10,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Zbirka Svila
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-241-995-0
Naslov izvirnika El móvil
Leto izdaje izvirnika 1987
Prevod Ferdinand Miklavc
Urejanje Bronislava Aubelj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
17,5 x 12,5 cm
90 g
86 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
špansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Glavni lik novele Motiv (El móvil, 1987) je Álvaro, po poklicu pravnik, ki o popoldnevih opravlja nepomembno uradniško službo, ves preostali čas pa se docela predaja literaturi. Napisati želi roman, in to popoln, tak, ki naj bi snov zajemal iz resničnosti, iz najbližje okolice in življenja resničnih oseb. Tako napravi načrt: za protagoniste svojega romana izbere sosede, sam pa jih napeljuje k dejanjem, ki naj postanejo njegovo gibalo. Metoda učinkuje v obe smeri, iz resničnosti ljudje prehajajo v roman, se v njem preoblikujejo in se nato vrnejo v življenje izpolnit načrte, kakor jih je zasnoval Álvaro; sam to opazuje, v realistični maniri zapisuje in ob tem briše mejo med realnostjo in fikcijo ...
Novela Motiv je prvič izšla pri avtorjevih petindvajsetih v zbirki petih zgodb, leta 2003 pa je bila objavljena kot samostojna knjižica z uvodno besedo filologa in pisatelja Francisca Rica.

Recenzija Bukla

Španskega pisatelja Javierja Cercasa (1962) v slovenščini že poznamo po njegovem nagrajenem romanu Vojaki Salamine, Motiv pa je njegov literarni prvenec iz leta 1987, ki je sprva izšel v zbirki petih zgodb, kasneje pa tudi samostojno z uvodno literarno študijo. V Motivu Cercas preigrava razmerje med resničnostjo in literaturo, to pa počne z glavnim likom Alvarom, sicer pravnikom, ki ima nepomembno službo, a zato toliko večje literarne ambicije. Namerava namreč napisati popoln roman, in sicer tak, ki kar se da dobro ponazarja resničnost, saj tudi zajema iz nje. Odloči se, da bo snov za zaplet črpal kar iz sosedskega okolja večstanovanjske hiše, v kateri živi, in da bo mlad zakonski par na koncu ubil samotnega starca iz zgornjega nadstropja. Med pisan jem skuša tudi v resničnosti sprovocirati želeni zaplet, vendar se nekaj časa zdi, da mu bo to uspelo uresničiti samo v romanu. Seveda pa ima resničnost z njim posebne namene.

Samo Rugelj, Bukla 134-135

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...