Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Na lovu za spomini

Arto Paasilinna
Na lovu za spomini
24,94 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Roman
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-01-3072-7
Naslov izvirnika Elämä lyhyt, Rytkönen pitkä
Leto izdaje izvirnika 1991
Prevod Jelka Ovaska
Urejanje Nataša Müller

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14,5 cm
410 g
236 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
finsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Arto Paasilinna je tudi pri Slovencih izjemno priljubljen finski pisatelj. Naklonjenost bralcev si je pridobil z romani Očarljivi skupinski samomor, Zajčje leto, Gozd obešenih lisic, Tuleči mlinar, Dedu za petami, Prikupna struparka.

Naključno srečanje poveže usodi taksista Seppa Sorjonena (pojavil se je že v romanu Očarljivi skupinski samomor) in upokojenega geodeta Taavettija Rytkönena. Starec ima v žepu ima le šop tisočakov in listek, česa vse bi se rad spomnil, zato mu dobrodušni taksist priskoči na pomoč. Ko zaradi tega izgubi službo in se izkaže, da ima geodet za seboj pestro življenje, ni ovir, da se ne bi skupaj odpravila novim dogodivščinam naproti in obiskala starčeve prijatelje. Po finskem podeželju se poleg njiju potikajo tudi skupina vegetarijanskih Francozinj, bosanski prevajalec in albanski arhitekt. Roman, ki je v izvirniku izšel leta 1991, je spisan na pristen paasilinnovski tragikomičen način, po njem pa je bil posnet tudi film.

Recenzija Bukla

Že nekaj let zapovrstjo dobivamo prevod enega od romanov finskega pisatelja Arta Paasilinne, ki je zaradi svojih nenavadnih likov in njihovih neobičajnih prigod med Slovenci še posebej priljubljen. Na lovu za spomini je izvirno izšel leta 1991 in je deseti prevod kakega njegovega dela v slovenščino, v njem pa sta glavna junaka taksist Sepp Sorjonen in upokojeni geodet Taavetti Rytkönen, ki se po nenadnem, bizarnem srečanju skupaj odpravita dogodivščinam naproti. Humorističen roman nas po presenetljivih okljukih pelje prek hudomušnih spominov na drugo svetovno vojno, ki jih med potjo obuja Rytkönen (ki sicer boleha za demenco, zaradi katere hitro pozablja najnovejše dogodke), pustolovščina pa oba junaka pripelje tudi do njegovega vojnega tovariša. Ta se, razočaran zaradi matere Finske, ki omejuje kmete in jim prepoveduje preveč ambiciozne poslovne aktivnosti, odloči, da bo po vseh predpisih uničil svojo dolgoletno kmetijo, k akciji pa seveda povabi tudi nepričakovana obiskovalca. Delo, ki si ga boste zapomnili tudi po tem, da v njem nastopata albanski arhitekt in bosanski prevajalec, ki s svojimi delikatesnimi sposobnostmi pripravljanja prvovrstnih klobas mimogrede spreobrneta skupino vegetarijanskih Francozinj.

Samo Rugelj, Bukla 100

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...