Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Na obali Chesil

Ian McEwan
Na obali Chesil
18,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Sanje
Zbirka Roman
Leto izdaje 2008
ISBN 978-961-6653-61-9

Tehnične lastnosti
poltrda vezava
210 g
123 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
britansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Občutljiva na tiha ljubkovanja in nezaznavne oddaljenosti se je skrivoma urila v brezupni bitki gnusa in radosti. V izmikajoči se želji brezskrbnega začetka življenja se je prebujala v nejasno grozo trpkih telesnih občutkov in sramu vsled obeta razočaranja; v lastnem akordu je z bolečo neogibnostjo drsela v molk, dokler je ni zabrisala bleda svetloba spomina na prosto viseče dlani, ki se niso dotaknile njenega ramena. Z ljubečo naklonjenostjo je boječno okrajševal razdalje med njunima telesoma. Ko je zapuščenemu med ruševinami poročne noči skalpel nepovratnih besed krikoma raztrgal ponos, je v somraku usodnega obotavljanja in sladkobnega občutka prizadejane krivične rane s pogubno lahkotnostjo obrnil hrbet. V skorji jeze so se utrnile temne besede, se poredile v dvom in ga v strašnem tonu zanetenega besa odvrnile od nje, ki je odprto struno pripravila do tako toplega petja, nje, ki jo je tako zelo ljubil.

Najnovejši roman izpod peresa mojstra literarne besede, Bookerjevega nagrajenca, ki nas popelje v vrtinec življenja dveh mladih posameznikov. Julij 1962. Edward in Florence sta se pravkar poročila in prispela v hotel ob slikoviti obali Chesil, kjer nameravata preživeti medene tedne. Ob večerji poskušata prikriti svoje intimne strahove pred poročno nočjo ...

Na obali Chesil (2007) je pripoved o spremembi, ki jo lahko povzročijo nestorjene kretnje ali neizrečene besede. McEwan ponovno prepriča z opisovanjem odločilnega trenutka, po katerem nič več ne more biti tako, kot je bilo. Ganljiva zgodba o ljubezni, nesoglasjih in potrpljenju.

Roman je bil na podelitvi Britanske knjižne nagrade 2008 imenovan za Knjigo leta, Ian Mc Ewan pa je prejel naziv Avtor leta.

Recenzija Bukla

Angleškega pisatelja Iana McEwana Slovenci že kar dobro poznamo, saj imamo prevedenih nekaj njegovih najpomembnejših del. Poleg bookerjevega Amsterdama tudi njegov izvrstni predzadnji roman Sobota (o enem, natančno določenem dnevu londonskega nevrokirurga, ki se mu prav tedaj preobrne svet) in Pokoro, ki je bila pred dobrim letom ekranizirana kot eden boljših angleških filmov tistega leta. V svojem zadnjem, kratkem romanu Na obali Chesil nas McEwan popelje na začetek šestdesetih let prejšnjega stoletja, ko Ljubimec lady Chatterley ni bil več prepovedana knjiga, a so sledi o tem še ostale, Beatli pa še niso udarili s prvim albumom, a so se že čutili v zraku. Tako se pred nami razgrne poročna noč nedolžnega mladega para, ki prinese inventuro njunih dotedanjih življenj. Florence in Edward namreč prihajata iz različnih okolij, oba imata svetla pričakovanja na skupno prihodnost, a v vsakem od njiju se skriva tudi mnogo strahov, ki uradni začetek njunega skupnega življenja spremenijo v psihološko dramo z nepredvidljivim koncem. ­Izbrušeno. 

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...