Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Nacionalni park; Kompromis; Naši

Sergej Dovlatov
Nacionalni park; Kompromis; Naši
25,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Študentska založba
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2007
ISBN 978-961-242-126-7
Prevod Jelka Ciglenečki
Spremna beseda Jelka Ciglenečki

Tehnične lastnosti
trda vezava
455 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
rusko leposlovje

Založnik o knjigi

V knjigi Nacionalni park, Kompromis, Naši, so predstavljena najpomembnejša dela Sergeja Dovlatova. Kot skorajda celoten njegov opus, slonijo na avtobiografskih dejstvih. Nacionalni park, ki velja za najboljše avtorjevo delo, se dogaja v prelomnih trenutkih avtorjevega življenja. Oditi ali ostati, ljubiti ali sovražiti, pisati ali piti, predvsem pa kako živeti? Na vprašanja seveda ne dobimo enoznačnega odgovora. Tako kot niso enoznačne zgodbe Kompromisa, ki se skrivajo pod diktiranimi članki sovjetskih novinarjev. Družinski album, ki ga listamo v Naših nam ponudi nenavadno paleto značajev. Smeh skozi solze, ki nas spominja na Gogolja, se meša humanističnim pogledom Čehova, glavni junak, ki ga najdemo včasih pod imenom Boris, drugič Sergej, pa s hemingwaysko možatostjo korači preko sivine sovjetskega vsakdanjika, častnikarskega cvetličenja in praznih steklenic vodke.

Recenzija Bukla

Avtor spada med najpomembnejše ruske pisatelje 20. stoletja, slovenskim bralcem pa se je predstavil z romanoma Tujka in Kovček izdanima v eni knjigi. Pričujoča izdaja spet združuje več njegovih del, tokrat roman in zbirki kratkih zgodb. V prozi Dovlatova pogosto zasledimo avtobiografske poteze, njegovim pripovedovalcem je velikokrat celo ime Sergej Dovlatov, zato ga navadno prištevajo k avtorjem smeri ­»novi ­avtobiografizem«. Njegov slog pisanja je preprost, a skrbno premišljen, uporablja živ pogovorni jezik, pogosto pa se pojavljajo teme alkoholizma, absurdnosti sveta, emigracije in frustracije zaradi neobjavljanja, v delih pa je čutiti humor, sarkazem in (samo)ironijo. Roman Nacionalni park opisuje prelomni mesec, ki ga je pripovedovalec preživel v nacionalnem parku, posvečenem Puškinu, ko se je odločal, ali naj za ženo in hčerko emigrira v Ameriko. Kompromis sestavljajo prispevki, ki jih je pripovedovalec objavljal v časopisih, sledijo pa jim zgodbe, ki pojasnjujejo ozadje njihovega nastanka in nam razkrivajo pripovedovalčevo življenje. Zbirka Naši je bila napisana že v Ameriki, predstavlja pa nekakšen družinski album, saj pripovedovalec v zgodbah prikaže člane svoje rodbine.

Polona Prodnik

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...