Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Najboljša vas na svetu

Arto Paasilinna
Najboljša vas na svetu
26,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Kapučino
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-01-5407-5
Naslov izvirnika Maailman paras kylä
Leto izdaje izvirnika 1992
Prevod Julija Potrč Šavli
Urejanje Darja Marinšek

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 15 cm
400 g
295 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
finsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Priljubljeni finski pisatelj Arto Paasilinna v romanu Najboljša vas na svetu postavi ogledalo potrošniški družbi in posledicam nebrzdanega kapitalizma. Roman se dogaja v 21. stoletju, ko povsod na Zemlji zavlada kaos, le globoko v osrčju gozda vzhodne Finske leži nenavadna oaza miru in blagostanja. Tu je nekaj dobrovoljnih posebnežev ustanovilo vaško skupnost, uvedlo samooskrbo in se vrnilo k preprostemu načinu življenja svojih prednikov.

o knjigi v medijih

»Pišem o ljudeh in za ljudi,« je avtor izjavil pred leti v pogovoru za Svet knjige in dodal: »Pod površjem, ki daje videz napete in humorne zgodbe, se skrivajo krute teme: smrt, samouničenje, mučenje, celo konec sveta, skratka vsi človeški svetovi.« Prispevek o pisateljevanju Arta Paasilinne si lahko v celoti preberete v Dobrih zgodbah.

Recenzija Bukla

Lani umrli finski pisatelj Arto Paasilinna si je že za časa življenja v Sloveniji pridobil nesmrtni status, saj je s svojimi romani, v katerih trpko, duhovito in spretno preigrava usode malih posameznikov, ki jim prida univerzalen značaj, navdušil že več generacij bralcev, ki z veseljem posežejo po vsakem novem prevodu. V tokratnem romanu, ki je izvirno izšel leta 1992, se zgodba začne z zadnjimi vzdihljaji Asserja Toropainena, ki je bil kot srborit in aktiven komunist v času svojega življenja znan kot požigalec mnogo (lesenih) cerkva, zdaj pa se na smrtni postelji odloči, da mora nekaj storiti za svoj odhod v raj. Zato k sebi pokliče vnuka Eemelija Toropainena, podjetnika, ki se je nekdaj ukvarjal z gradnjo lesenih hiš, in mu naroči postaviti cerkev. Eemeli in njegovi zavihajo rokave, ob mnogo prigodah postavijo cerkev, ob njej pa počasi nastane vaška skupnost, v katero se, kar je seveda značilno za skoraj vsa dela Arta Paasilinne, zatečejo sami posebneži. Ti obudijo navade svojih prednikov, uvedejo samooskrbo in se vrnejo k preprostejšemu načinu živ­ljenja, daleč stran od propadajočega sveta, ki je na pragu 21. stoletja v globoki krizi in celo pred tretjo svetovno vojno. Humorno-preroški Paasilinna!

Samo Rugelj, Bukla 149

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...