Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Ne pozabi najine ljubezni

Romantična povest o grofici in grajskem vrtnarju
Ivan Sivec
Ne pozabi najine ljubezni
33,10 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Ico
Zbirka Slovenska zgodovina. Slovenske grajske zgodbe
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-6868-81-5
Leto izdaje izvirnika 2018
Fotografije Arhiv družine Pirnat, Ivan Sivec

Tehnične lastnosti
trda vezava
24,5 x 17,5 cm
960 g
304 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
zgodovina > kulturna zgodovina
leposlovje > leposlovni roman
leposlovje > zgodovinski roman
slovensko leposlovje

O knjigi

Pisatelj Ivan Sivec prikazuje v romantični zgodovinski povesti veliko ljubezen med grofico Maksimilijano in grajskim vrtnarjem Lukom z gradu Tuštanj pri Moravčah.

Napisana je na podlagi številnih pisnih in drugih dokumentarnih virov, uokvirjena pa je v izjemno razgiban zgodovinski čas druge polovice devetnajstega stoletja, ko je tako graščake kot podložnike doletela zemljiška odveza, začela se je pomlad narodov, Slovenci smo si želeli pod cesarsko krono združiti v Zedinjeno Slovenijo oz. Kraljestvo Slovenija. V čutečo ljubezensko zgodbo pa usodno posegajo tudi rokovnjači ter celo naš največji pesnik France Prešeren in eden najboljših slovenskih pisateljev z bližnjega gradu Brdo, Janko Kersnik. V knjigi je priobčeno bogato slikovno in knjižno gradivo. Spremni besedi sta napisala dr. Miha Preinfalk z Zgodovinskega inštituta Milko Kos ZRC SAZU in Lukov pravnuk Peter Pirnat z gradu Tuštanj.

Recenzija Bukla

Romantična zgodba iz preteklosti, v kateri se pisatelj Ivan Sivec počuti kot doma, obeta tudi svoja nadaljevanja, kar napoveduje tudi enica na knjigi. Podložen z zgodovinskimi dejstvi, napisan na podlagi številnih dokumentarnih virov in postavljen v drugo polovico predprejšnjega stoletja, ko je graščake in podložnike doletela zemljiška odveza, ta ljubezenski roman tematizira resnično romanco med Maksimilijano Scario, hčerko tuštanjskega graščaka Jožefa, in preprostim človekom iz ljudstva Lukom Pirnatom. S tem postavi »na isto brv in med visoke bregove«; težave in prepreke pri uresničevanju ljubezni med pripadnikoma različnih družbenih slojev, kar je univerzalni zaplet, ki ga poznamo v mnogih svetovnih literaturah. Romantična pripoved med mladim in podjetnim vrtnarjem ter starejšo grofico (ko se poročita, ima ona že čez štirideset let) kar nekajkrat zavije v nepričakovano smer, zgodbo pa vsak po svoje prečijo tako rokomavhi in posvojeni otroci kot tudi France Prešeren in Janko Kresnik. Knjigi so na koncu dodani tudi obsežno fotografsko gradivo in strokovni spremni besedi.

Samo Rugelj, Bukla 140

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...