Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Nebotičnik Mitra

Zdenko Kodrič
Nebotičnik Mitra
25,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Študentska založba
Zbirka Zapisani v Ptuj
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-242-392-6
Leto izdaje izvirnika 2011
Urejanje Jelka Ciglenečki

Tehnične lastnosti
trda vezava
14 x 21 cm
330 g
201 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Glavni junak, mladi arhitekt Dejan Vračko, za natečaj občine Ptuj nariše nenavaden nebotičnik, ki stoji sredi Drave in se vije visoko v nebo, pogledu pa dopušča ravno dovolj velik medprostor, da lahko uzremo znamenito veduto mesta. Toda nebotičnik vedno skriva tudi željo po dotiku neba, za njim se skrivata stremuštvo in denar, ki se vrti ob zidavi ambicioznega projekta. Namesto nove harmonije med sedanjostjo in preteklostjo, ki naj bi jo nebotičnik prinesel v mesto, zavladata kulturni in politični boj, vrstijo se spletke, prevare, lobiranja, hkrati pa priplavajo na dan mračne, okultne skrivnosti. Mnoge med njimi se dogajajo zgolj v glavi arhitekta, ki ga vse bolj mučijo preganjavica in prividi. Če njegov pogled na zunanji svet razkriva malomeščansko, a pogosto tudi duhovito mestno družbo, je Vračkov notranji svet napet triler, ki mestno jaro gospodo vplete v svetovne zarote. Vračko vse bolj niha med odrešujočo in strastno ljubeznijo do sodelavke in temnimi glasovi paranoje. Morda je krivo tudi starodavno mesto, kjer zidovi šepetajo: na svetu ni nič novega, vse vloge so bile že napisane, vse usode odigrane v preteklosti.

Recenzija Bukla

Nebotičnik Mitra, nekakšna metafizična srhljivka, postavljena v sodobni Ptuj, starodavno mesto, ki se uvršča med največja središča mitraizma v Evropi. Izšel je v okviru projekta Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture, v katerega se Ptuj vključuje kot partnersko mesto. Osrednji protagonist romana je mladi, introvertirani arhitekt, ki je v mladosti v avtomobilski nesreči izgubil očeta, s tem pa – kot kaže – tudi trden (nadjazovski) temelj. Megalomanski nebotičnik, s katerim se prijavi na občinski natečaj, lahko razumemo kot izraz njegove psihe: na eni strani potopljenost v temačno, podivjano vodovje iracionalnega, na drugi pa nekritično, do neba segajoče samopoveličevanje. Tudi sama pripoved nenehno preklaplja med zunaj in znotraj: med skopo zarisanimi dejanskimi okoliščinami in razbohotenimi paranoidnimi razglabljanji, ki za vsako stvar iščejo globlje, skrite razloge. Tako banalno spletkarjenje malomestnih veljakov dobi dimenzije svetovne zarote, osebni zlom pa prizven usode.

Maja Ogrizek, Bukla 74-75

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...