Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Nekaj ti moram povedati

Hanif Kureishi
Nekaj ti moram povedati
34,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Vale-Novak
Leto izdaje 2009
ISBN 978-961-259-058-1
Prevod Miha Avanzo

Tehnične lastnosti
trda vezava
416 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
britansko leposlovje

Povej naprej

Recenzija Bukla

Kureishi je angleški pisatelj, dramatik in scenarist s pakistanskimi koreninami (rojen 1954), ki je že vso svojo kariero neločljivo povezan tudi s filmom. Še kot relativno mlad in neznan dramatik se je v vlogi filmskega scenarista proslavil že leta 1985 in sicer s filmom Moja lepa pralnica, ki je v času nastanka pomenil resničen premik pri obravnavanju azijatskega življenja v Londonu, saj se je številčna skupnost, ki je dajala mestu pečat s tandoori restavracijami someščanom pokazala v bistveno drugačni luči od tiste, ki so jo gojili televizijski programi. Kureishi si je s tem scenarijem prislužil tudi oskarjevsko nominacijo, kar pa ga ni uspavalo, saj je samo dve leti kasneje filmsko premiero doživel Sammy in Rosie se dasta dol, drugi film po njegovem scenariju. Ta Kureishijev scenarij je po mnenju nekaterih najboljši, v njem pa spremljamo prihod ostarelega Pakistanca Rafija v skrajno napet London, mesto njegove mladosti, kamor se kot bivši visoki policijski funkcionar vrača, tokrat k že odraslemu sinu Sammyju in njegovi ženski. V devetdesetih je Kureishi debitiral s filmom London Kills Me (1991), šest let kasneje pa je po njegovi kratki zgodbi (in scenariju) Moj sin fanatik posnet istoimenski film.
Buda iz predmestja in Črni album sta bila napisana že po njegovem prvem scenarističnem obdobju in predstavljata uspešen odmik na romaneskna tla, pri čemer je Buda (po tem romanu je bila posneta tudi istoimenska televizijska serija) predstavljal tudi vrhunec njegovega dotedanjega pisanja. Nočna svetloba je bila njegova druga kratka zgodba, ki je bila prestavljena na film, s tem, da se je režiser poigral v njegovem naslovu, za katerega je izbral Intimnost (2001), kar je sicer naslov Kureishijevega drobnega in zelo osebnega romana iz leta 1998, s katerim je pisec na literarni sceni najbolj zaslovel. V filmu spremljamo par, ki se, skoraj anonimno in zgolj za seks dobiva v zanemarjenem stanovanju, vse pa se zaplete, ko moški skuša ugotoviti, kdo je ona in kaj počne. Zaradi relativno eksplicitnih in pogumno izpeljanih spolnih prizorov je bil film deležen precejšnje pozornosti, zmagal je tudi na Berlinskem festivalu, Kureishi pa je spet prepričal z zgodbo o pripetljajih moškega v zgodnjih srednjih letih, ki je v tem odtujenem času ali ločen ali pa tik pred ločitvijo, čustveno razrvan obenem pa tudi melanholičen, pasiven, vendar hkrati še dovolj aktiven, da se še ni vdal v rutino vsakdanjega dne. V zadnjih letih je Kureishi deloval predvsem scenaristično (denimo Venus, The Mother itn.), z romanom Nekaj ti moram povedati (2008) pa se vrača na znane terene, ki jih tokrat zaseda uspešni in ločeni psihoterapevt Jamal Khan v srednjih letih, ki ga na vsakem koraku zasleduje tako temna skrivnost iz preteklosti, kot tudi spomin na študentsko ljubezen, ki jo še zmeraj nosi v srcu. Junak, ki mu ne bi prav nič škodila terapija, kakršne za dober denar izvaja sam (»Ukvarjam se s skrivnostmi. Z njimi se preživljam.«) pred nami vstane v tisti prepoznavni Kureishijevi živahnosti in živi mešanici, tokrat norosti in humorja, ki jo še navdihuje prefinjeno izpisan odnos med očetom in Jamalovim sinom, s čimer se nam ponuja lik, ki mu z veseljem sledimo do konca knjige.

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...