Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Nemeza

Philip Roth
Nemeza
20,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Zbirka Bralec
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-241-739-0
Naslov izvirnika Nemesis
Leto izdaje izvirnika 2010
Prevod Miriam Drev
Urejanje Špelca Mrvar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
250 g
186 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
ameriško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Zadušljivega poletja 1944, nedolgo pred iztekom vojne, v judovskem predelu mesta Newark izbruhne epidemija otroške paralize. Bolezen od petdesetih let prejšnjega stoletja obvladujemo s cepivom, takrat pa je bilo njeno razdejanje podobno učinkom kuge. Roth v družinsko okolje tesno povezane mestne skupnosti in zatem v gorski poletni otroški tabor v gorovju Poconos postavi svojega protagonista, triindvajsetletnega Buckyja Cantorja, po poklicu športnika, po značaju pa požrtvovalnega poštenjaka. Cantor se po svojih najboljših močeh spoprime s kužno nevarnostjo, z Bogom, predvsem pa s sabo in svojimi načeli. So njegove poteze, ki izhajajo iz groze, bolečine in nejevere, ter opredelijo tako njegovo prihodnost kakor tudi srečo njegove zaročenke, moralno utemeljene ali vendarle zmotne?

Recenzija Bukla

Pri založbi Modrijan je v zadnjih letih izšlo kar nekaj Rothovih najnovejših romanov. Ti so bili dveh tipov; prvi (Slehernik in Ponižanje) so bila svojevrstna inventura ljubezenskega življenja moškega v poznih letih in so imeli nedvomno tudi avtobiografsko ozadje, drugi (Ogorčenje in pričujoči Nemeza) pa so imeli določen memoarski zgodovinski okvir in velike moralne dileme njihovih glavnih junakov. V Nemezi iz leta 2010 se znajdemo v poletju leta 1944, ko po svetu divja druga svetovna vojna, v judovskem predelu ameriškega mesta Newark pa je začela razsajati usodna otroška paraliza. Na preseku teh dveh dogajanj je 23-letni Bucky Cantor, pošteni in požrtvovalni učitelj telovadbe, ki zaradi slabega vida sicer ni bil sprejet v vojsko, se pa po svojih močeh začne spopadati s kužno nevarnostjo. Ob tem se kmalu začne postavljati vprašanje smotrnosti njegovih potez, v katere se vmeša tudi njegova romanca z dekletom, ki ga vabi, naj čez poletje raje zapusti Newark in se umakne v bolj varni poletni gorski kamp. A njegova osebna drama se tam šele začne … Nemezo lahko najbrž štejemo za zadnji Rothov roman, saj je ta ameriški pisatelj dve leti po njegovem nastanku javno sporočil, da se poslavlja od literarnega ustvarjanja.

Samo Rugelj, Bukla 91-92

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...