Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Nemška loterija

Miha Mazzini
Nemška loterija
24,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Študentska založba
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2010
ISBN 978-961-242-271-4
Urejanje Mitja Čander

Tehnične lastnosti
trda vezava
147 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Miha Mazzini z Nemško loterijo dokazuje status tekača na dolge proge, ki mu uspeva držati kontinuiteto forme in vedno priteči v cilj z dobrim rezultatom. V pričujočem romanu je sphal atmosfero, ki bi lahko bila ugnezdena v daljni preteklosti, polpreteklem času in današnjem utripu. Čeprav na ošvrk lahkotna in berljiva pripoved, je Nemška loterija že v prvi četrtini maratona na poti v večplastno zgodbo, ki jo pletejo na trenutke paranoični, sramežljivi in prebrisani protagonisti. Če noben sistem in noben politični ustroj ne more imeti samo ene dimenzije, če noben, še tako omejen in bebav človek nima samo enega eksistencialnega fokusa, pa na tem svetu obstaja nekaj, kar nas spremlja od včeraj, danes in nas bo tudi jutri. Pohlep je namreč čustvovanje, ki ima samo eno dimenzijo in ima v vokabularju samo eno sintagmo: še daj!

Recenzija Bukla

Mazzini je s svojim dosedanjim pisanjem marsikdaj zaplul v povsem svoje vode, saj naj ne bi želel imeti veliko s prevladujočo visoko slovensko literaturo. V svoji prejšnji knjigi Trenutki spoznanja (2007) je tako postregel z zbirko zgodb, v kateri so junaki do »trenutka spoznanja« omrtvičeni in odrezani od svojega notranjega bistva. Kratki roman Nemška loterija, ki se dogaja na začetku železnih petdesetih let, ko se je Jugoslavija sprla s Sovjetsko zvezo, z Zahodom so vladali hladni odnosi, na mejah je bila vojska, na splošno pa je bil čas pomanjkanja in tegob, to motiviko nadaljuje vsaj z izbiro glavnega junaka. To je njen prvoosebni pripovedovalec, preprosti poštar Toni, ki pade v mreže Nemške loterije. Nedolžna igra, iz katere je najprej videti, da želi »pisatelj« Nikolaj s pomočjo Zore pomagati someščanom, zaradi pohlepa prerase v veliko bolj nevarne dimenzije. Med ljudmi namreč začnejo krožiti brezplačne srečke Nemške loterije, od katerih vsaka zadene, a ta svojevrstna igra na srečo je za nekatere tlakovana v pekel. Fatalni ljubezenski trikotnik po socialistično. 

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...