Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Nepomemben

Thomas Hardy
Nepomemben

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Miš
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-272-312-5
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Jude the Obscure
Leto izdaje izvirnika 1895
Prevod Meta Osredkar
Spremna beseda Meta Osredkar
Urejanje Andreja Perić Jezernik

Tehnične lastnosti
trda vezava
24 x 16 cm
700 g
498 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
britansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Jude Fawley si tako močno želi postati učenjak, da se že kot otrok sam začne učiti latinščino in grščino. Toda njegove sanje o univerzitetni izobrazbi v Christminstru se porušijo, ko ga v zakon zapelje stremuška Arabella. Navsezadnje se preseli v Christminster, kjer se zaposli kot kamnosek. Tam spozna svobodnjaško in občutljivo Sue, se zaljubi in sproži kolesje, ki se nezadržno vrti proti tragediji.

Roman o Judu Fawleyu je pod naslovom Jude the Obscure v knjižni obliki (pred tem je po delih izhajal v reviji New Monthly Magazine) izšel leta 1895, besedilo pa je vmes doživelo tudi precej sprememb, največ zaradi zaskrbljenosti, kako se bo na vsebino odzvalo bralno občinstvo. Verzija romana, ki danes velja za zadnjo, je izšla leta 1912, v muzeju v Dorsetu pa obstaja izvod te edicije, ki vsebuje Hardyjeve številne dodatne opombe in priča o tem, da se je še dolgo po prvi izdaji ukvarjal z njegovo vsebino. Znano je, da je wakefieldski škof svojo kopijo romana zažgal zaradi neprimerne in obscene vsebine, kar naj bi avtorja močno prizadelo in zaznamovalo tudi njegovo kasnejšo ustvarjalnost.

O AVTORJU

Thomas Hardy, kamnosekov sin, se je rodil v Dorsetu v Angliji leta 1840. Izučil se je za arhitekta in deset let delal v Londonu in Dorsetu. Pisateljsko kariero je začel kot prozaist, ko je leta 1871 izšlo njegovo delo Desperate Remedies, in kmalu je bil dovolj uspešen, da je lahko arhitekturo zamenjal s pisateljskim poklicem.

Hardy velja za viktorijanskega realista, v svoji prozi pa je raziskoval družbene omejitve, ki jih je prinašalo življenje v viktorijanski Angliji, in kritiziral prepričanja, izhajajoča iz takratne družbe, še posebej tista, ki so se dotikala zakonskega življenja, izobrazbe in religije. Zdelo se mu je, da so namreč omejevala ljudi in bila vzrok za številna nesrečna življenja posameznikov.

Zaradi svojih pogledov na družbo je bil deležen številnih kritik, še posebej pri romanih Čista ženska – Tess iz rodovine d'Urbervillov (Tess of the D’Urbervilles, 1891) in Nepomemben (1895), ki danes veljata za klasični deli, v času izida obeh pa so mu poleg ostalega očitali, da je preveč mračnjaški in obseden s spolnostjo. Hardyja je sovražnost javnosti ob izidu dela o Judu precej pretresla, po njem ni napisal nobenega romana več, je pa bil zato toliko bolj ustvarjalen kot pesnik (napisal je osem pesniških zbirk) in danes velja za enega največjih angleških pesnikov 20. stoletja.

Recenzija Bukla

Založba Miš sistematično dopolnjuje svojo prevodno knjižno polico s klasiki iz viktorijanskega obdobja (tudi z one strani oceana). Najprej so za­okrožili prevajanje opusa Jane Austen, potem pa so v tej zbirki izšli še Middlemarch (George Eliot), Običaji dežele (Edith Wharton), zatem pa leta 2017 še Kaj je vedela Maisie (Henry James). Za vse te prevode je poskrbela Meta Osredkar. Letos so se odločili za Thomasa Hardyja in njegov kontraverzni roman Nepomemben iz leta 1895, ki je v slovenščini že izšel pred desetletji pod naslovom Temno srce (kakor je bil tudi prevodni naslov filma po tem romanu). Nosilni lik romana je Jude Fawley, ki si želi znanja in študija, vendar se njegove sanje zrušijo, ko ga omreži stremuška Arabelle ter ga v njegovi mladostni razgretosti zapelje v nepremišljen zakon. Tako se mora, ob tem, da se ta zakon kmalu izkaže za napako, saj zakonca nimata ničesar skupnega, zaposliti kot kamnosek, kjer spozna Sue, s katero se veliko bolj ujema, vendar zaradi takratne svetosti in nerazveljivosti zakona ne moreta formalno konzumirati svojega razmerja. Roman je Hardyju zaradi avtobiografskih elementov prinesel nemalo težav tudi v zasebnem življenju ter na neki način zapečatil še njegovo pisateljsko kariero. (Zaradi njegove takratne škandaloznosti so ga v nekaterih knjigarnah zapakirali v vrečke, da se potem na ulici ni videlo, katero knjigo ima kupec.) Nepomemben pa je vseeno ostal klasika, ki jo tudi v sedanjosti vedno znova jemljejo v roke.

Samo Rugelj, Bukla 145

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...