Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Nezvesti oče

Antonio Scurati
Nezvesti oče
24,94 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Roman
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-01-4067-2
Naslov izvirnika Il padre infedele
Prevod Janko Petrovec

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 15 cm
330 g
224 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
italijansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Zdaj me je sram to priznati, toda v življenju moškega otrok ne obstaja, dokler ne pride na svet. Oče se rodi skupaj z njim. Če sploh.

Antonio Scurati (1969) je bil s svojim romanom Nezvesti oče (2013), za katerega si je italijanska literarna kritika edina, da gre za vrhunsko pisanje o čustvovanju neke generacije, v najožjem izboru za prestižno literarno nagrado strega. To je zgodba o moškem, ki se na pragu štiridesetih sreča z očetovstvom. Pričakovanje in rojstvo hčerke zareže v njegov odnos z ženo, porodi pa se nov odnos oče – otrok. Pod drobnogledom sledimo njegovemu doživljanju očetovstva, ki je polno ganljive samoironije.

»Moja knjiga ima v resnici malo skupnega z zakonsko nezvestobo. Gre za nezvestobo očeta otroku, za nesposobnost moškega, da bi ostal zvest arhetipu očeta. Biti oče v naši tradiciji pomeni perpetuirati tradicijo. Oče predstavlja tradicijo. Oče je tisti, ki naj bi bil sposoben podedovati svet in ga v dedovanje prepustiti svojim otrokom. Oče je člen, prstan v dolgi verigi. Danes je ta veriga pretrgana – očetje so izgubljeni.«
- Antonio Scurati

Recenzija Bukla

»Ko smo nekoč sredi preteklega stoletja pospravili ruševine bogve katere zaporedne vojne in ko je ni bilo več nesreče, ki bi nas še zaposlovala, smo sredi popoldanskega dolgčasa preložili na karto spolnosti cel metafizični vložek, ki smo ga v romantičnem stoletju predtem stavili na karto ljubezni – zadnje religije Zahoda. Poteza ni zmagovita. Tvegamo izgubo tako pri eni kot pri drugi mizi,« piše v svojem romanu Nezvesti oče iz leta 2013 Antonio Scurati, sicer doktor filozofije, ki pa je bil s tem delom povzdignjen med italijanske literarne zvezde. Ne brez razloga: Nezvesti oče je stilistično izbrušen, metaforično bogat ter z zavitimi, a napetimi stavki izpisan urbani roman o življenju mladega moškega v sodobnem svetu, ki se mu na pragu štiridesetih let dokončno izteče mladost. Z ženo namreč dobita otroka, kar mu preobrne življenje, ne samo v vsakdanjem bivalnem, temveč tudi v metafizičnem, duhovnem smislu. Ob tem namreč po eni strani čuti vpetost v naravni cikel življenja, ki jo spremlja za to generacijo značilna razčustvovanost izpraznjenega partnerskega odnosa, po drugi strani pa hlepi po iskanju preostalih okruškov erotike in spolnosti. Pretanjeno napisan roman o tem, kaj čuti, kaj hoče in kaj si želi sodobni (italijanski) moški.

Samo Rugelj, Bukla 127-128

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...