Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Noč v Reykjaviku

Brina Svit
Noč v Reykjaviku
22,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-231-906-9
Leto izdaje izvirnika 2013
Urejanje Irena Duša Draž

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14,5 cm
330 g
160 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Peti francoski roman odlične slovenske pisateljice.

Je prepričana, da se ne moti? Ali res misli plačati moškega, da bo preživel noč z njo? Moškega, ki ga je srečala pred tednom dni v Buenos Airesu in ga komaj pozna? Tu, sredi te zemlje ognja in ledu? Sredi ničesar?

Ime ji je Lisbeth Sorel. Njemu Eduardo Ros. Zemlja ognja in ledu je lahko samo Islandija, in to pozimi, ko traja dan le nekaj ur in se naredi noč sredi popoldneva. Ta, ki jo bosta preživela skupaj, bo gotovo njuna najdaljša in najtemnejša. In ob njenemu prehodu v dan najbolj svetla, skoraj čudežna.


Pisateljica Brina Svit se je rodila v Ljubljani, od leta 1980 pa živi in ustvarja v Parizu. Noč v Reykjaviku je njen peti roman, ki ga je napisala v francoščini. Leta 2003 je za roman Moreno prejela nagrado za francoski jezik in književnost, ki jo podeljuje Francoska akademija, za roman Smrt slovenske primadone je prejela francosko literarno nagrado Pelleas 2001, za roman Odveč srce pa je leta 2006 prejela še prestižno nagrado Maurice Genevoix, ki jo prav tako podeljuje Francoska akademija.

Za svoj zadnji roman Noč v Reykjaviku, ki je izšel pri francoski založbi Gallimard, je prejela evropsko literarno nagrado Madeleine Zepter.

Recenzija Bukla

Novi roman znane slovenske pisateljice, ki je izvirno izšel v francoščini, se tematsko navezuje na njena prejšnja dela, v katerih se je Brina Svit literarno že spogledovala z eteričnostjo plesanja tanga. Čeprav se naslov romana bere kot začetek kake erotične trilogije, je tak samo nastavek: Lisbeth Sorel si naroči in plača argetinskega tangerosa Eduarda Rosa, da bi v islandskem glavnem mestu z njo preživel noč. Seveda pa ta noč na Islandiji, ki je že sama po sebi nenavadna kulisa za enonočna srečanja, ni čisto običajna in se odvije precej drugače, tako od pričakovanj glavne junakinje kot tudi bralcev. K temu še posebej prispeva dejstvo, da je zima in da je dan dolg samo nekaj ur. Junaka se zapleteta v vznemirljivo igro približevanja in oddaljevanja, včasih se zdi, da sta v harmoniji, spet drugič zaplešeta v kontrapunktu. Nekje vmes pa Lisbeth Sorel premišljuje o svojem življenju in o svojih razmerjih v njem. Noč kot priložnost za popotovanje v lastno preteklost.

Samo Rugelj, Bukla 99

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...