Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Noči v cirkusu

Angela Carter
Noči v cirkusu
29,30 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Modrijan
Zbirka Nostalgija
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-241-785-7
Naslov izvirnika Nights at the Circus
Leto izdaje izvirnika 1984
Prevod Maja Kraigher
Urejanje Mija Longyka
Predgovor Sarah Waters

Tehnične lastnosti
mehka vezava
22 x 15 cm
630 g
408 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
britansko leposlovje

Založnik o knjigi

Noči v cirkusu so neverjetna in zabavna mešanica fantazije in realnosti, ki jo označujejo z izrazoma magični realizem in postmodernizem in v kateri se izraža tudi značilna naravnanost Carterjeve, feminizem. Zapletena zgodba o skrivnostni krilati cirkuški akrobatki in ameriškem novinarju, ki skuša odkriti resnico o njeni identiteti (ter jo razkrinkati kot sleparko) in se zato pridruži cirkusu na veliki turneji, je razdeljena na tri dele, ki se dogajajo v Londonu, Sankt Peterburgu in Sibiriji. V vseh treh in v junakinjini avtobiografski pripovedi se prepleta množica mitov in legend, spominov in aluzij na znane dogodke, osebnosti, literarna in umetniška dela ipd., v njih mrgoli nenavadnih oseb (človeških in živalskih), jezik pa je mnogoplasten, gost, obložen z nenavadnimi podobami, pomeni in podpomeni. Zgodba, v kateri nič ni, kot se zdi (začenši z glavno junakinjo), je namreč umeščena v natančno določen čas, na prelom med 19. in 20. stoletjem, in se dogaja v dobro znanih krajih, tako da ob vsem fantastičnem razkošju in kaotičnosti dogajanja ponuja hkrati tudi zelo realno sliko takratnih družbenih in političnih razmer v svetu, predvsem v Angliji in Rusiji.
Priljubljenost tega romana skoraj 30 let po izidu (1984) še vedno narašča, leta 2006 je bil tudi adaptiran za gledališče.

Recenzija Bukla

Noči v cirkusu so prvo v slovenščino prevedeno delo britanske književnice Angele Carter (1940– 1992). Roman velja za njeno najboljše delo, obenem pa ponuja tudi odličen vpogled v avtoričino politično držo, ki je obarvana izrazito feministično in socialno. Zgodba o krilati cirkuški artistki Perutki je pomenljivo postavljena na prelom devetnajstega v dvajseto stoletje, ko se je počasi rojevala tudi »nova ženska«. Angela Carter razmišlja o položaju žensk prek številnih nenavadnih likov – prostitutk, kreatur iz Muzeja ženskih pošasti, cirkuških artistk, ubežnic iz panoptičnega zapora, ki ustanovijo žensko kolonijo ipd. – ter s preobračanjem klasičnih pravljičnih matric in (pop)kulturnih fantazem. Ob Perutki sta osredja lika romana še njena brkata krušna mati Lizzie, ki uteleša razredno zavest, in ameriški novinar Jack Walser v vlogi pisarja zgodovine brezimnih žensk. Med Perutko in Walserjem zažari tudi močna ljubezen – brez sentimentalnosti, a s srečnim koncem, ko sredi sibirske noči odmeva radosten, gromki ženski smeh. Roman kljub obsežnosti preberemo v enem dahu, saj začara z magičnimi podobami, nabrušeno inteligenco in vedrino. Fantastična poslastica!

Maša Ogrizek, Bukla 99

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...