Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Noetova sidra

David Jan Novotný
Noetova sidra
19,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Narava
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-6893-36-7
Naslov izvirnika Sidra Noach
Leto izdaje izvirnika 2010
Prevod Nives Vidrih

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 13 cm
530 g
400 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
češko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Piše se avgust 2002. Češko so doletele tisočletne poplave, ki s svojo obsežnostjo spominjajo na svetopisemsko Noetovo zgodbo. Na stotine ljudi je izgubilo svoje domove, na tisoče jih je bilo treba evakuirati s poplavljenih območij. Tudi Židje iz Josefova in drugih delov Židovskega mesta v Pragi so morali zapustiti svoje domove. Zatočišče najdejo pri svojih sovernikih. V židovskem penzionu gospoda Reicha na Vinohradih se po igri usode zbere deset mož, ki sestavljajo minjan. Različnih starosti so, stari od petnajst do osemdeset let, iz različnih okolij, z različnimi življenjskimi izkušnjami. Njihove usode se postopoma razkrivajo skozi zgodbe, ki si jih pripovedujejo in si na ta način krajšajo čas, in spomine, ki v tem izrednem položaju privrejo na površje. Skupaj z njimi spet prihajajo na dan zloba, nesmisli, absurdnost neugodnih preteklih režimov, ki so preganjali predvsem Žide.
Z grenko, pa vseeno neverjetno komično intoniranimi osebnimi zgodbami nam prozaik David Jan Novotný predaja lastne in izkušnje drugih. Pozna sodobni židovski svet Prage, njegovo okolje, jezik, navade in obrede. Zgodbe, ki nam jih pripoveduje prijazno in z značilnim ironičnim humorjem, izpričujejo modrost davnih svetopisemskih naukov in nekakšno spravljivost spoznanja, ki presega cele generacije. Že šestdeset let ne bi smel biti na svetu. Kje ste vi, kje sem jaz? In kje so drugi?

Recenzija Bukla

Ne glede na to, kako blizu sta bralcu tematika naravnih katastrof oziroma judovska kultura, dve rdeči niti okoli katerih raste zgodba, bo v roman Noetova sidra zagrizel z užitkom: uveljavljeni češki pisatelj ga bo z izpiljenim sočnim slogom pisanja osvojil že na prvih straneh.
Kot nekakšen sodobni Boccaccio avtor skozi pripovedi junakov niza usode praških judov, ki se zaradi velikih poplav leta 2002 znajdejo v penzionu gospoda Reicha. Stari med petnajst in osemdeset let družabniki po sili drug drugemu razkrivajo svoje spomine in hkrati z njimi nesmiselne bridkosti, ki so doletele Jude v različnih preteklih režimih. Leta 2010 izdani roman prijazno in s kančkom ironije razgalja preprosto bistvo starodavnih modrosti, zapisanih v svetopisemskih naukih.

Ajda Janovsky, Bukla 99

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...