Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Nor na Vincenta

Hervé Guibert
Nor na Vincenta

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba ŠKUC
Zbirka Lambda
Leto izdaje 2007
ISBN 978-961-6085-84-7

Tehnične lastnosti
67 strani
Tip knjige
dnevnik
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
francosko leposlovje

Založnik o knjigi

Hervé Guibert (1955-1991) je avtor številnih romanov, novel, fotoromanov, knjig fotografij, zbirk esejev in člankov o fotografiji, filmskega scenarija, gledaliških tekstov in video filma, ki jih vse združuje njegova obsesivna želja kar najbolj zmanjšati razliko med osebno izkušnjo stvarnosti in umetniškim delom. Na to je nedvomno vplivalo njegovo dolgoletno delo časopisnega poročevalca in fotografa. Že njegova zgodnja dela so slikala in secirala najožji krog sorodnikov in prijateljev, včasih pospremljena celo s fotografijami. V romanu Mes parents (Moji starši) recimo razkrije materino željo, da bi se ga v času nosečnosti znebila, v pričujočem kratkem romanu Nor na Vincenta pa piše dnevnik svojega odnosa s fantom, od katerega naj bi se ukužil z virusom HIV. Tematika okužbe in aidsa je postala središče njegovega nadaljnega dela - v prvi vrsti romaneskne trilogije o aidsu, za posledicami katerega je avtor kmalu umrl. Prvi del Prijatelju, ki mi ni rešil življenja, 1990 (slovenski prevod je izšel 1994 v zbirki Lambda) je sicer bila že njegova sedemnajsta knjiga, toda prva, ki je doživela izjemen sprejem bralstva in potrditev kritike. Že v prvih letih po izidu je bila prevedena v sedemnajst jezikov. Guibert velja danes za klasika novejše francoske proze, ki v svoji avtobiografski pisavi nenehno raziskuje odnos med resnico in fikcijo.

(odlomek)

Prvi stavek, ki sem ga o njem zapisal, še istega večera, ko sem ga spoznal: \"Med vsemi dečki bom šel k tistemu, čigar čar je najmanj očiten, in poljubil bom pege na njegovem obrazu, vsa lepotna znamenja na njegovih bokih in tilniku.\"

Prejšnjo noč se je celo večnost trudil, da bi vstopil vame, na trebuhu, s strani, s kremo, na hrbtu pod njim, z drugo kremo, z oljem, po katerega me je poslal v kuhinjo, niti stoje ni šlo, ker je premajhen. Hotel sem kondom, bil je roza z rezervoarjem; ko sem ga vzel iz zavojčka, da mu ga nataknem, sem vprašal: \"Katera stran je prava?\"

...


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...