Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Northangerska opatija

Jane Austen
Northangerska opatija
29,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Miš
Zbirka Srebrne niti
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-272-030-8
Naslov izvirnika Northanger Abbey
Leto izdaje izvirnika 1818
Prevod Meta Osredkar
Urejanje Andreja Perić Jezernik

Tehnične lastnosti
trda vezava
23,5 x 15,5 cm
600 g
341 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > ženski roman
leposlovje > leposlovni roman
leposlovje > ljubezenski roman
britansko leposlovje

Založnik o knjigi

Roman Northangerska opatija je Austenova začela pisati leta 1798 kot svoj tretji roman, a je prvič izšel pol leta po njeni smrti, konec decembra 1817. Knjiga pripoveduje o razkoraku med resničnostjo in domišljijo, o izbiri ustreznega partnerja, o prijateljstvu, o konfliktu med poroko iz ljubezni in poroko zaradi koristi, dotakne pa se tudi teme presojanja značajev.

Sedemnajstletni ljubiteljici grozljivih romanov, Catherine Morland, se ponudi čudovita priložnost, da gre z družinskima prijateljema za nekaj tednov v zdravilišče Bath. Tam spozna Isabello Thorpe, s katero postaneta dobri prijateljici, obiskuje plese in gledališke predstave, hodi na sprehode in skratka počne vse tisto, za kar doma ni bilo možnosti. Isabellin brat John, glasen in nekoliko grob mladenič, se začne zanimati zanjo, vendar je njej bolj všeč olikani in umirjeni Henry Tilney. Njeno bivanje v Bathu se zaključi z vabilom Henryjevega očeta, generala Tilneya, da se jim za nekaj časa pridruži na njihovem domu, v Northangerski opatiji. Catherinino navdušenje je večkratno; ne more verjeti, da bo lahko prebivala v starodavni stavbi, za katero pod vtisom romanov, ki jih bere, pričakuje, da bo polna skrivnosti in temačnosti, veseli se, da se bo lahko zbližala z Eleanor Tilney, Henryjevo mlajšo sestro, in da bo seveda v bližini Henryja, ki ji je vsak dan bolj pri srcu. A sledi razočaranje ...

Recenzija Bukla

O vplivni angleški romanopiski iz zgodnjega 19. stoletja,  Jane Austen, (1775–1817) je težko povedati kaj novega. Rodila se je v družini anglikanskega župnika in odraščala ob šestih bratih in sestri Cassandri, s katero sta si bili zelo blizu. Nekaj let je obiskovala dekliško šolo, kar je bilo za tiste čase precej napredna stopnja šolske izobrazbe za dekleta, in prebirala knjige iz očetove obsežne knjižnice. Od tod naj bi izviralo tudi njeno zgodnje zanimanje za pisanje. Napisala je šest romanov, od katerih so bili po najbolj znanih (Prevzetnost in pristranost, Razsodnost in rahločutnost in Emma) posneti tudi številni filmi in nadaljevanke. Duhovito in zajedljivo je kritizirala navade takratne družbe, še posebej pikre komentarje je namenila težavnemu položaju, v katerem so se zaradi dednih zakonov (družinsko premoženje preide na najstarejšega moškega dediča) in običajev znašle številne imenitne neporočene angleške ženske. Tudi sama se nikdar ni poročila. V slovenščini smo zdaj dobili še njen četrti roman,  ki  je napisan kot satira na takrat zelo priljubljene gotske romane (kombinacija romance in srhljivke), ki jih obožuje tudi glavna junakinja, sedemnajstletna Catherine Morland. Zdolgočasena zakonca Allen odpeljeta svojo mlado sosedo Catherine, ki je godna za spoznavne plese, v Bath, priljubljen zdraviliški kraj. Tam se naivna mladenka zaplete z manipulativno družino Thorpe, spozna pa tudi bistrega in privlačnega Henryja, ki s svojim vplivnim očetom in sestro Eleanor živi na velikem posestvu, imenovanem Northangerska opatija. Catherine, ki je prebrala preveč zgodb o zloveščih gradovih, tam končno dozori in ugotovi, da vsi ljudje niso vedno dobri in da romani, ki jih bere, nimajo povezave s pravim življenjem.

Renate Štrucl

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...