Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Novo življenje

Ivan Cankar
Novo življenje

Zaradi različnih vzrokov knjige ni možno kupiti. Za več informacij nas kontaktirajte.

Povej naprej

Založba Slovenska matica
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-213-283-5
Leto izdaje izvirnika 1908
Spremna beseda France Bernik, Vesna Mikolič
Urejanje Vesna Mikolič

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 13 cm
240 g
115 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Založnik o knjigi

Tudi Slovenska matica se spominja 100-letnice smrti enega največjih slovenskih pisateljev, dramatikov, novelistov Ivana Cankarja. Ponosni smo, da je nekatera svoja najpomembnejša prozna dela objavil prav pri naši založbi. Novi izdaji sta dodani tehtni in obsežni spremni besedi akad. dr. Franceta Bernika ter dr. Vesne Mikolič. Prvi v študiji Ivan Cankar in Slovenska matica, natisu predavanja iz maja 2016, natančno in sistematično obravnava Cankarjeva prozna dela, izdana pri najstarejši slovenski kulturni in znanstveni ustanovi. V zaključku povzema tudi glavna dognanja svoje raziskave.

Dr. Vesna Mikolič se v razpravi Od visokih sanj do novega življenja posveča Cankarjevemu, med sodobnimi bralci manj znanemu romanu Novo življenje. Povzema zgodbo umetnika Antona Grivarja, ki se iz tujine vrača domov, ter odkriva, da je hrepenenje »rdeča nit njegovega življenja in osrednja tema, ogrodje celotnega romana«. Osrednji literarni junak novo življenje išče v ljubezni do domovine, do žene in otroka, ki ostajata neuresničljivi, saj ju preglasi trpljenje zaradi zadušljivega družbenega okolja in človeške pokvarjenosti. Svoj cilj umetnik lahko doseže le s spominjanjem na svoj mladostni ideal.

Recenzija Bukla

Ponatis faksimila Cankarjevega romana. Ta je izšel pri Slovenski matici leta 1908, nastal pa je ob koncu avtorjevega dunajskega obdobja, torej že v zreli dobi njegovega ustvarjanja. Novo življenje vsebuje vse ključne in najznačilnejše umetnikove teme, hrepenenje, pomen umetnosti, soočanje z nepravično stvarnostjo, težke socialne razmere itn., pri čemer pa želi Cankarjev junak to novo življenje, medtem ko hrepeni po njem, tudi uresničiti. Najbrž najbolj avtobiografski Cankarjev roman, za katerega je spremno besedo prispevala Vesna Mikolič, France Bernik pa je v svojem besedilu ovrednotil sodelovanje med Cankarjem in Slovensko matico, ki je poleg Schwentnerja izdala največ njegovih knjig – deset romanov in povesti oziroma novel.

Samo Rugelj, Bukla 145

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...