Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

O lepoti

Zadie Smith
O lepoti
28,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Učila International
Leto izdaje 2008
ISBN 978-961-00-0359-5
Prevod Matej Juh

Tehnične lastnosti
trda vezava
424 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
britansko leposlovje

Založnik o knjigi

Howard Belsey, v Ameriko preseljeni Anglež, je liberalen univerzitetni profesor umetnostne zgodovine in velik preučevalec Rembrandta. Pa tudi oče treh otrok, mož nekoliko manj izobražene in temnopolte Kiki in človek, ki ga muči kriza srednjih let. Otopelost njegove vsakdanjosti razburka prihod gostujočega profesorja Montaguea Kippsa in njegove družine. Kipps je konzervativen torijec in umetnostni zgodovinar, ki se po čudnem naključju prav tako ukvarja s preučevanjem Rembrandta. Konflikt se zdi neizogiben …

Roman, s katerim je Zadie Smith znova dokazala, da sodi med najboljše romanopisce nove pisateljske generacije.
Pisateljica je za roman prejela nagrado Orange, bila nominirana za bookerjevo nagrado, preveden pa je v več kot 20 jezikov.
Roman razkriva napetosti med protagonisti zaradi različne rasne in religiozne pripadnosti ter politične, ideološke in spolne usmeritve ter se sprašuje, v kolikšni meri pripadnost določeni skupini determinira posameznika.

ZADIE SMITH je britanska pisateljica jamajškega porekla, ki se je na zemljevid svetovne literature vpisala s prvencem Beli zobje. Zanj je prejela številne nagrade ter si prislužila naziv protagonistke mlade pisateljske generacije.

Recenzija Bukla

V Londonu živečo avtorico je v literarno orbito izstrelil prvenec Beli zobje, s katerim je doživela skoraj sanjski uspeh in si zanj prislužila kar nekaj literarnih nagrad. Pozneje so po knjižni predlogi posneli tudi televizijsko nadaljevanko. Navdih in naslov za svoj tretji roman si je sposodila iz eseja Elaine Scarry, celoten roman pa si je zamislila kot hommage velikemu angleškemu pisatelju E. M. Forsterju in njegovemu romanu Howardov kot. Roman se ukvarja z rasnimi vprašanji ter napetostmi med liberalnimi in konzervativnimi vrednotami, ki se jih Smithova loteva s prikazovanjem dveh poznavalcev Rembrandta in njunih družin. Tipičen Anglež Howard Belsey je poročen s temnopolto Kiki in z otroki živijo v okolici Bostona. Družina Belsey se ponaša z liberalnimi in ateističnimi prepričanji, ki so pravo nasprotje tistim temnopolte verne družine Montagua Kippsa. Belsey in Kipps se zapleteta v spor, ko prvi iz zavisti kritizira knjigo o Rembrandtu, ki jo je napisal Kipps. Kljub temu pa se usodi obeh družin začneta prepletati, ko se Kippsovi iz Anglije preselijo v ­Ameriko.

Polona Prodnik

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...