Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Ob pritoku Jangcekjanga

Alojz Rebula
Ob pritoku Jangcekjanga

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Mladika Trst
Leto izdaje 2018
ISBN 978-88-7342-266-2
Leto izdaje izvirnika 2018

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
240 g
112 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Založnik o knjigi

Naslov tega kratkega romana se nanaša na vizijo, po kateri je Katoliška cerkev svoj sedež začasno premestila iz Rima v vzhodno Kitajsko. Tja jo je pritegnil razcvet Kristusove vere po padcu komunizma, toda v nekaj desetletjih je tudi Kitajsko prekrila atmosfera zahodnega sveta, odtujena nadnaravi. Tako papež Janez Pavel III. po kakšnem stoletju odloči vrnitev svetega sedeža v Rim.

Dogajanje globoko spremlja ostareli zakonski par dveh spreobrnjenih hindujcev, nekam otroško verujoče žene in moža, zaradi študija v Parizu vsega razpetega med verskimi problemi, kljub katoliškemu prepričanju.

Roman torej skuša slutiti prihodnost sveta in Cerkve in to po tem, ko se je Evropska unija po velikih naporih razširila v Svetovno unijo.

Recenzija Bukla

Konec letošnjega oktobra je v visoki starosti 94 let umrl pisatelj, ki smo ga radi brali in ga najbolj poznali po izjemnih zgodovinskih romanih. Že z romanom Korintski steber se je Alojz Rebula potopil v svet fantazije, njegovo krajše delo Ob pritoku Jangcekjanga pa je prava mojstrovina distopičnega pristopa svetu s poudarkom na veri. Ker krščanstvo izgublja svojo moč in število vernikov upada, so sveti sedež iz Vatikana preselili na Kitajsko, kjer so se ljudje po zmagi nad komunizmom predali veri zahoda. Svetonija je ime za združenje vseh držav sveta. Njen predsednik prepove vero v Kristusa in uporabo besede neskončno. Na tej točki se bije njegov boj s papežem Janezom Pavlom III. Zgodba je osredotočena na ostarela, ljubeča zakonca Andra in Adelo. Ta je iskreno predana veri in čeprav jo zaradi tega večkrat odpeljejo v upokojišče (preimenovanje za taborišče), vztraja do smrti. Andro je obupan in ga je strah …
Izjemno zanimiva slutnja prihodnosti sveta in Cerkve, medsebojnih odnosov in ujetosti v čas in prostor, ki sicer ohranjata dimenzije sedanjosti. Kljub vsej drugačnosti, ki jo napoveduje prihodnost, pa ostajajo bistvo človeka, merske enote etike in estetike ter posledice posameznikove (ne)upogljivosti enake, če ne celo iste.

Sonja Juvan, Bukla 145

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...