Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Obtožena

Slavenka Drakulić
Obtožena

Zaradi različnih vzrokov knjige ni možno kupiti. Za več informacij nas kontaktirajte.

Povej naprej

Založba V. B. Z.
Zbirka Izbrana dela hrvaške književnosti
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-6468-71-8
Naslov izvirnika Optužena
Leto izdaje izvirnika 2012
Prevod Sonja Polanc
Urejanje Berta Mauhler

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 12,5 cm
280 g
175 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
hrvaško leposlovje

Založnik o knjigi

Zadnji roman Obtožena (Optužena) je v originalu izšel v drugi polovici leta 2012 in takoj pritegnil veliko pozornosti. V prejšnjem romanu Frida ali o bolečini (V.B.Z., 2008) pisateljica razmisli fizično bolečino, v Obtoženi pa se osredinja na bolečino, ki jo povzročajo psihične travme.

Drakulićeva v Obtoženi spregovori o problemu in odpira vprašanje, ki je marsikateri družbi tabu: zloraba žensk in otrok, nasilje v družini ter dojemanje žensk, ki se proti temu borijo. Ta pretresljiv roman mnogi uvrščajo v vrh Drakulićinega ustvarjalnega opusa.

Recenzija Bukla

Osrednja junakinja romana je dvajsetletno dekle, obtoženo umora matere, ki se v sodni dvorani odloči za molk. Kot se izkaže v nadaljevanju romana, je molk zadnje dejanje zvestobe materi, ki je svoji hčeri že zelo zgodaj dodelila vlogo »varuhinje Skrivnosti«. Deklico – katere pravega imena nikoli ne izvemo, saj je z različnimi žaljivimi vzdevki oropana individualnosti – mama s sadističnimi treningi (zapiranje v klet, držanje vročega kostanja, pretepanje s pasom ipd.) nauči biti neslišna in nevidna. Deklica se tako na eni strani loči od svojih resničnih občutij, predvsem »strahmravljincev« v trebuhu, obenem pa vse njeno telo postane tipalka za razpoloženja neuravnovešene matere. Avtorica mojstrsko prikaže pošasten obraz fizične in psihične zlorabe otrok, ki male žrtve povsem osami in priklene na mučitelje. Prav ta pasivnost, nezmožnost upora poglablja njihovo nemoč in sram ter jih sili v skrajna dejanja. Umor je tako včasih paradoksalno videti kot edini izhod iz peklenskega krog nasilja.

Maša Ogrizek, Bukla 99

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...