Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Oči Lire Kazan

Eva Joly, Judith Perrignon
Oči Lire Kazan

Zaradi različnih vzrokov knjige ni možno kupiti. Za več informacij nas kontaktirajte.

Povej naprej

Založba Sanje
Zbirka Sanje. Roman
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-274-210-2
Naslov izvirnika Les yeux de Lira
Leto izdaje izvirnika 2011
Prevod Jedrt Maležič
Urejanje Tjaša Koprivec

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 15 cm
300 g
192 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
francosko leposlovje

Založnik o knjigi

Lira Kazan, slovita novinarka, ki jo raziskovalno delo pripelje v London, kjer kani poročati o oligarhu, vpletenem v trgovino z orožjem, preiskavo zapelje v prostor pretečih podrobnosti. Novinarska sla jo poveže s Felixom, mladim tožilcem iz Nice, in Nwankwojem, preiskovalcem finančnih malverzacij v nigerijski vladi - zavezniki v iskanju resnice postanejo priče vrste okrutnih dejanj, katerih vzročne stezice očitno vodijo v kamre političnih in ekonomskih interesov.

Eva Joly, kandidatka za francosko predsednico in še toliko bolj sodnica, ki je zaslovela spričo svojih prizadevanj razkriti koruptivne prakse in jih ustrezno kaznovati, je Oči Lire Kazan napisala v dvojcu z renomirano žanrsko pisateljico Judith Perrignon.

Izdelek, ki ga prisojamo literarni fikciji, je (v osupljivem obsegu) oprt na stvarna dejstva; preiskovalna sodnica je s pričujočim besedilom še drugače opozorila na zavržne postopke, kakor se jih poslužujejo najvišji funkcionarji, in s trilersko gosto pripovedjo dokumentirala politične (pre)obrate in (možne) poti kaznovalne politike, ki neusmiljeno (ne oziraje se na družbeni položaj) kliče na odgovornost.

Recenzija Bukla

Lovke korupcije sežejo prav povsod, v same vrhove elite, ki si podaja roke z mafijo in kriminalom. Kdo je glavni nosilec umazanih poslov in do kod sežejo? Za raziskovanje političnega, gospodarskega, bančnega kriminala moraš biti verjetno precej nor, kajti vrv, ki povezuje življenje in smrt, se vsak čas lahko pretrga v sumljivih okoliščinah, ki jih nihče ne bo razvozlal in kriminalcev obsodil. Novinarka Lira Kazan raziskuje te sumljive koruptivne posle, dokler je ne »opozorijo« – v oči ji namreč zlijejo kislino (»sploh nista roparja, sploh nista pijana, niti nista posiljevalca, prehladna sta za to«, pravita ženski pisateljski tandem – sodnica in pisateljica). Kdo so ti ljudje, ki usmerjajo svet in ga držijo v primežu strahu in kriminala? Pa sodstvo, kje je? Lira Kazan ne vidi več. Svet ne želi (ne sme, ne more) videti? Kdo je torej odgovoren? Zgodbo, ki je menda oprta na nekatera resnična dejstva, beremo kot napeto srhljivko, ki bo prepričala tudi tiste bralce, ki jim tovrstna literatura ni najbolj pri srcu.

Sabina Burkeljca, Bukla 99

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...