Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Oona & Salinger

Roman
Frédéric Beigbeder
Oona & Salinger
26,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Chiara
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-93915-1-8
Leto izdaje izvirnika 2014
Prevod Mojca Merc

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20,5 x 13,5 cm
310 g
251 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
biografije in spomini
francosko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Vedno pride trenutek, ko se zdi, da ljudje čakajo katastrofo, ki bo rešila njihove probleme. Ta obdobja se na splošno imenujejo predvojna. To ni čas, ki bi bil primeren, da se človek zaljubi.

Leta 1940 pisatelj začetnik po imenu Jerry Salinger, star 21 let, v New Yorku sreča petnajstletno Oono O’Neill, hčerko največjega ameriškega dramatika. Idila se je v resnici začela šele naslednje poletje … nekaj mesecev pred Pearl Harborjem. Na začetku leta 1942 Salingerja vpokličejo v vojno v Evropo, Oona pa odide skušat svojo srečo v Hollywood. Nikoli se nista poročila in nista imela otrok.Francoski pisatelj Frédéric Beigbeder (1965), je nadvse protislovna osebnost. Poudarja lenobno življenje, a je po drugi strani precej produktiven. Med drugimi je avtor romanov:

WINDOWS ON THE WORLD, prevedel Luka Novak; Vale-Novak, 2004

2.999 SIT, prevedli Stojan Pelko, Maja Gal Štromar in Mojca Medvedšek, Vale-Novak, 2004

LJUBEZEN TRAJA TRI LETA, prevedel Marko Trobevšek, Modrijan, 2010

FRANCOSKI ROMAN, prevedla Veronika Novak, Vale-Novak, 2010

Recenzija Bukla

Francoskega pisatelja Fredérica Beigbederja (1965) v slovenščini že dobro poznamo po romanih, kot so 2999 SIT, Ljubezen traja tri leta ipd., v svojem najnovejšem delu pa je s svojim pisanjem posegel na področje t. i. neleposlovnega romana, ki ima v Franciji žlahtno tradicijo in sem ter tja dobi tudi najprestižnejšo francosko nagrado Goncourt (kot denimo Alabama song, po katerem se Beigbeder v tej knjigi tudi odkrito zgleduje). Osrednja lika tega izpovednega dela, ki mu dodajajo draž tudi prvosebni pripetljaji samega avtorja, sta Oona O\\'Neill, hčerka ameriškega dramatika Eugena O\\'Neilla, in J. D. Salinger, sicer najljubši Beigbederjev pisatelj in zaprisežen samotar, o katerem se Francoz leta 2007 nameni posneti dokumentarni film. Vendar pa Beigbeder filmsko ekipo zaustavi, tik preden pride v bližino Salingerjevega posestva, saj Beigbeder nima srca, da bi velikega avtorja motil v njegovi samoti. Z ekipo se odpelje v bližnji lokal, tam pa na steni opazi fotografijo prelepega dekleta – Oone O\\'Neill. Z njo se je zadržani Salinger na kratko spoznal in zapletel leta 1941, kasneje pa je svoje lovke nanjo vrgel ter jo kot svojo zadnjo, četrto ženo oženil Charlie Chaplin (rodila mu je osem otrok). Kaj vse je dogajalo v tem kratkem času, odkar sta se nekega večera spoznala v enem od newyorških lokalov, pa do takrat, ko je – tako Beigbeder – Oona O\\'Neill Salingerju pomagala najti avtorski glas, s katerim je napisal svoj slavni roman Varuh v rži, nam razkrije to spretno napisano delo, ki nas popelje v eno od bolj izzivalnih ljubezenskih zgodb 20. stoletja.

Samo Rugelj, Bukla 116-117

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...