Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Opičja hiša

Sara Gruen
Opičja hiša
19,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-241-526-6
Naslov izvirnika Ape House
Leto izdaje izvirnika 2010
Prevod Lili Potpara
Urejanje Bronislava Aubelj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23 x 15 cm
460 g
360 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
ameriško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

NovinarJohn Thigpen se med poročanjem iz Jezikovnega laboratorija za človeku podobne opice med dvosmernim pogovorom z bonobi zazre v opičje oči in nekaj v njem se premakne. Izkušnja z inteligentnimi bitji druge vrste ga zaznamuje, in ko po vrnitvi domov izve, da je bil laboratorij tarča terorističnega napada, v katerem je bila ranjena simpatična svetlolasa znanstvenica, opice pa so se zatekle na bližnja drevesa, se začne napeta drama.

Roman je napisan v hitrem tempu, zelo aktualno umeščen v zahodno potrošniško družbo, obsedeno z videzom, hrano, resničnostnimi šovi in senzacionalnimi novicami ter zaznamovano z negotovostjo glede zaposlitve.

Tudi liki so izrisani v hitrem »potrošniškem« slogu, čeprav živo, največji junaki pripovedi pa so opice vrste bonobo (Pan paniscus), bistroumne, radovedne, prijazne, ljubeče in navihane.

Avtorica je že v svojih prejšnjih delih, vključno z uspešnico Voda za slone, dokazala, da ji največji pisateljski navdih zagotavljajo prav živali, ki pod njenim pronicljivim peresom dobijo čvrste značaje in pogosto celo »preglasijo« človeške protagoniste.

Recenzija Bukla

Kanadsko-ameriška avtorica je predana ljubiteljica živali in podpornica številnih društev za zaščito živali, zato ni čudno, da živali nastopajo tudi v vseh njenih romanih. V prvih (Riding Lessons in Flying Changes) je pisala o močni navezanosti človeka na konje, v svojem najbolj znanem romanu Voda za slone (po njem so posneli tudi film) pa je prepovedanemu ljubezenskemu razmerju glavnih junakov pridala še občutljivo cirkuško slonico Rosie. V njenem zadnjem romanu Opičja hiša srečamo veččlansko družino bonobov, šimpanzom podobnih opic, ki živijo v Jezikovnem laboratoriju in se ob pomoči znanstvenice Isabel urijo v dvosmerni komunikaciji z ljudmi. Opičja raba znakovnega jezika je znanstveni fenomen, ki mu »zaščitniki živali« resno nasprotujejo in razstrelijo laboratorij ter ranijo Isabel. Bonobi se znajdejo v »24-urnem resničnostnem šovu«, kjer lahko na predplačnih TV-programih gledalci v živo spremljajo njihovo pogosto parjenje in druge opičje veščine. Reševanje bonobov iz »opičje hiše« je napeta in ganljiva zgodba.

Renate Štrucl

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...